Вања Грбић промотер Љетне школе спорта РС у Требињу

  • Овогодишња „Љетна школа спорта Републике Српске“ свечано је отворена вечерас у Требињу, а са радом је почела и прва смјена школе резервисана за младе одбојкаше и одбојкашице.

kamp3
Према ријечима министра породице, омладине и спорта РС Јасмине Давидовић, 14. школа спорта у Требињу, у седмичним смјенама од 21. јуна до 23. августа, окупиће укупно 1.100 спортиста из 19 спортских грана, те њихових тренера и предавача из цијеле Републике Српске.
„Они заједно тренирају, размјењују искуства, пробају нове тренажне поступке и друже се. Циљ нашег министарства је да ојачамо спорт Републике Српске, па смо и ове године за овај програм издвојили 190.000 КМ, а подшка неће изостати ни у будућности“, рекла је министар Давидовић.

Она је додала да је министарство, на основу Меморандума о сарадњи у области спорта и омладинске политике са Министарством омладине и спорта Србије, ове године у „Љетној школи спорта“ омогућило боравак и за 50 младих спортиста, њихових тренера и спортских радника из Србије.
Свечаном отварању школе присуствовао је и прослављени српски одбојкаш Владимир Грбић, којег је Одбојкашки савез РС ангажовао да буде промотер у првој, одбојкашкој смјени школе.

kamp-naslovna
„Они покушавају да ме држе у својству промотера, а када су дјеца у питању – мени је јако тешко да будем у позицији само да гледам. Радићу са њима сасвим сигурно – и у сали, а плану је и једно предавање из одбојке на пијеску“, рекао је Грбић.
Он је додао да ће са полазницима школе одбојке у Требињу пробати и до сада непрактикована моторичка тестирања, која је са братом Николом планирао да примијени од септембра на бесплатној школици одбојке у Србији, а у пројекту у којем нове тренажне поступке прати девет доктора наука са Факултета за спорт и физичко васпитање из Београда.
„С друге стране, дјеца која буду овдје на кампу и прођу те моторичке тестове, кад се врате у своје клубове моћи ће својим тренерима да однесу резултате тестова, а они ће им засигурно помоћи у даљем раду“, каже Грбић.
На питање шта је то што недостаје одбојкашком спорту на нашим просторима за још боље резултате, Грбиће истиче да је то прије свега – системски организован рад са талентима, који би „најприје дјеци омогућио да се баве спортским активностима које желе, а потом из масе индивидуализовао таленте и довео их до жељених домета“.
„Многи су у свијету постављали питање – шта је то што нас као народ и земље региона чини заиста изузетним у бројним спортовима. То је ратнички ген, жеља за доказивањем и та сурова борба за опстанак, кроз коју смо се калили током свих ових вијекова наше историје. Али је важно да схватимо да уколико те предиспозиције не каналишемо на начин да их уведемо у систем – успјех ће бити искључиво спорадична појава“, сматра Грбић.

 

Извор: Радио Требиње / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар