Требиње добија затворену градску тржницу до наредне љетне сезоне

  • Требиње би затворену градску тржницу требало да добије до наредне љетне сезоне, након грађевинских захвата на реконструкцији и доградњи старе згради на западном ободу пијаце, који би требало да почну – ове зиме.

Годинама прилично запуштен, објекат архитектонски препознатљив по двије „куле“ – изграђен, по свему судећи као простор за исту, трговачку дјелатност, још за вријеме аустроугарске управе – након реконструкције добиће изглед достојан архитектуре центра Требиња, а трговци на градској пијаци и квалитетније хигијенско-санитарне услове за продају производа који се не могу продавати на отвореном.

„Куле су под строгом заштитом завода и на њима биће само санирана фасада и отвори. У средини биће тржница, а на спрату угоститељски објекат – са фасадом која ће такође испуњавати прописане услове и употпуности бити у неком нашем херцеговачко-медитеранском стилу“, појашњава за Радио Требиње Марко Рикало, начелник Одјељења за просторно уређење Града Требиња, додајући да су планирани радови добили све сагласности потребне за интервенције на објектима заштићеним због своје културно-историјске вриједности, те да је дефинисано и коначно идејно рјешење пројекта.

Почетак грађевинских радова био је најављен још у априлу ове године, а Град Требиње је за овај пројекат у буџету планирао 450.000 КМ.

Рикало додаје да су радове одложиле објективне околности – Градска управа није ни могла ни жељела да улази у реализацију док се власницима и корисницима простора у том објекту не обезбиједи прихватљива алтернатива, али ни да отвара градилиште у центру града за вријеме туристичке сезоне.

И тада је била тржница: Мотив са разгледница из времена аустроугарске управе

„Први проблем био је рјешавање имовинских односа јер – како није у питању инфраструктура – за ове радове не можете прогласити општи интерес. Овдје смо морали постићи споразуме са свим власницима“, истиче Рикало додајући да је циљ Градске управе био да се изнађу рјешења како нико ко тамо има неки приватни бизнис, у властитим или изнајмљеним просторијама, не би трпио док буду извођени радови.

За ту намјену, додаје он, рекоструисан је и опремљен „алтернативни“ простор у непосредној близини – објекту код Народне библиотеке, са другим се дошло до рјешења споразумном замјеном простора на другој локацији, са трећим је договорено плаћање закупа новог простора…

„Други проблем био је извођење радова. Кад већ у центру града имате градилишта – као што су Палата правде, стамбено-пословни комплекс ‘Центар’ – са овим овдје то већ прави озбиљне проблеме са грађевинским машинама, са рушењем које је неопходно у средињем дијелу објекта, а које би дизало огромну прашину. Једноставно, такви радови у центру града нису се могли изводити током љета“, појашњава Рикало.

Он додаје да ће се највјероватније у новембру или децембру, ако временски услови буду дозвољавали, кренути са припремом градилишта а можда и рушењем средишњег дијела објекта – како би се већ иза новогодишњих празника кренуло у изградњу.

„Циљ нам је, ако већ нисмо могли до маја ове године, да затворену тржницу завршимо за сљедећу љетну пијачну сезону – да тада имамо тржницу која ће имати квалитетне услове за трговину производима који се не могу продавати на отвореном. То је била и највећа примједба туриста – да неко на 40 степени продаје млијечне производе. Ти људи су били, наравно, принуђени да то раде – јер нису имали гдје“, истиче Рикало.

Р.С. / РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар