Вандализам у Билећи: Коме сметају стећци?!

  • У данима који по хришћанству требају бити дани праштања, добрих дијела, поштовања, и свега онога чему би нас родитељи требали учити, не знам зашто мене као аутора овог чланка чуде неки нови-стари вандалистички испади у нашем граду.

bileca 01

У овом тренутку покушавам ући у психолошки профил особа који уништавају нешто чиме би се сваки нормалан човјек поносио.

Коме сметају историјски споменици који су вијековима остајали очувани, који су преживјели ратове, разарања, да служе за примјер како се некада живјело, радило, и умјетнички стварало?

Колико је неко исфрустриран животом, својом свакодневницом, па да уништава нешто што му није Богом дано, као такво. Чему, питам ја тебе, безобразни вандалу, који ћеш ово сада сигурно прочитати. И ти си Билећанин? Не, ниси. Онај који свој град воли, не би чинио ништа да његов изглед наруши, укаља, или пљуне на нешто чему се чак и странци диве.

Своју снагу, енергију, вољу и дрскост, усмјерио си на тај јадни споменик и струшио га, незнајући да је веће људско постојање од тебе доживио док су овце покрај њега лежалеи пасле!

bileca
Ниси ти струшио споменик, ти си струшио илузију о томе да се неки људи могу дозвати памети. Не, гријешим такви попут тебе је и немају. Данас ти смета стећак „на Музеју“, сутра ће ти сметати нешто друго, па треће, док на крају не схватиш, да си сам по себи сметња!

И не, нисам безобразан према теби! Напротив, ово је најњежнији облик, којим сам могао изразити свој револт због овог чина! Срами се! Ја се срамим за тебе, јер ти немаш образа за то!
Овим путем би позвао све органе јавног реда и мира да учине све могуће, на спријечавању сличних изгреда, и откривању починилаца. Прошле године љетниковац, клупе, сада стећци, шта је сљедеће? Кад би се угасила расвјета у граду, ово би постао дивљи запад. Јер овакви у мраку углавном излазе из својих љуштура, а по дану глуме невине, поштене и ВЕЛИКЕ Билећане.

Уједно позивам и све надлежне у скупштини општине, да оштећене стећке покушају вратити у првобитно стање и покушају изнаћи ријешење, које би спријечило овакве нападе на културну баштину нашег града.

 

Извор: билецатрацонлајн.цом
Аутор: Д.К.

Захваљујемо на фотографијама: Зоран Зоко Леро

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар