УЧЕНИЦИ ИЗ СМЕДЕРЕВА ПОСЈЕТИЛИ ПРЕБИЛОВЦЕ: Овдје сваки корак представља стазу мучеништва!

  • Ученици из Смедерева су другог дана боравка након Требиња, посјетили Љубиње, Житомислић, а према њиховим ријечима, најјаче утиске носе из мученичких Пребиловаца.

У наставку боравка у Херцеговини ученици из смедеревских основних школа посјетили су Љубиње гдје их је дочекао начелник општине Стево Драпић.

Он се посебно захвалио Дејану Стошићу на чију иницијативу је дошло најприје до посјете херцеговачких ученика градовима у Србији, а сада и до овог  узвратног путовања.

– Захвални смо што сте на Дан српског јединства угостили и наше љубињске ученике у престоници деспота Ђурађа Бранковића и осталим градовима Србије. Надам се да су ове посјете наговјештај још веће сарадње Србије и Херцеговине – поручио је Драпић.

Он је упознао госте са значајем Љубиња које представља западну капију српске Херцеговине, као и чињеницом да је море удаљено свега 40 километара.

Ученици су обишли библиотеку „др Љубо Михић“, као и спомен собу, да би испред велепног споменика палим борцима за Републику Српску овјековјечили тренутак за успомену.

Након Љубиња, ученици су посјетили долину Неретве, а најјачи утисак на њих је оставила посјета мученичким Пребиловцима и Храму Васкресења.

О историји овог страдалничког села мало тога је написано у школским уџбеницима, па су ученици са великом пажњом слушали домаћина Алексу Драгићевића.

До краја дана ученици су стигли да обиђу и древни манастир Житомислић.

Сумирајући утиске иницијатор овог пута Дејан Стошић је истакао да ће  иако је више пута боравио у Херцеговини, ово путовање памтити док је жив.

– Волио бих да у будућности дође до још веће сарадње између градова у Србији и Херцеговине. И да она не буде само културна, него и економска, јер је на овим просторима све мањи број припадника нашег народа. Херцеговина се не може боље описати од онога како је то учинио велики Милош Црњански који је рекао да је овдје „срце наше земље“. Сваки корак на овом простору представља стазу мучеништва и духовности. Волио бих да се сваки Србин потруди, ма гдје живи, да са породицом дође у Пребиловце. Тешко је након тога наћи праве ријечи. Сада је рјечитија тишина – поручио је Стошић.

Ученици из Смедерева су у веома кратком времену пуно тога видјели. Препуни су утисака.

– Ниједан крај се не може упознати док се не обиђе. Ми смо један народ и захвални смо што смо добили прилику да упознамо Херцеговину.

Ова посјета је и најбољи начин да се подстакне идеја да ђачке екскурзије буду усмјерене на упознавање свих српских крајева, чиме се јача дух заједништва и његује култура сјећања.

У плану је да до краја боравка у Херцеговини ученици из Смедерева обиђу манастир Добрићево, Билећу, Невесиње, Гацко, као и да присиствују литургији у Мркоњићима – родном мјесту Светог Василија.

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар