ГАЛЕРИЈА ЗНАМЕНИТИХ ХЕРЦЕГОВАЦА: Илија П. Кораћ – трговац који је своју имовину завјештао Београдској Трговачкој Омладини

  • Херцеговина је српству подарила многе добротворе. Међу њима је напознатији Лука Ћеловић Требињац који је своју имовину завјештао Београдском Универзитету, али историја биљежи да није једини који је сав свој тешко стечени иметак поклонио београдској омладини. Прије њега то је урадио трговац Илија П. Кораћ, па је ово прилика да се присјетимо његовог лика и дјела.

„Илија П. Кораћ је пореклом из Херцеговине. Родио се 1814. у селу Биограду које лежи југозападно од Требиња, у великој старој задрузи Јанчића, како су се старином звали по имену мајке Јанике. Били су земљорадници, прилично имућни. У дому родитељском Илија Кораћ је остао до петнаесте године, чувајући стада и помажући у свим а земљорадничким пословима. У петнаестој години један од стричева, који је имао трговину у Сарајеву, позове Илију себи и родитељи га пусте. У Сарајеву Илија Кораћ је провео десет година. Када му стриц крену у Србију, пође и он са њим и дође у Београд. Радећи неуморно и штедећи успео је да створи нешто мало капитала и тиме отпочне најпре магазаџијску а доцније комисионерску радњу свима овоземаљским производима. У овим је пословима постигао ванредне резултате и истакао се у први ред трговаца са Саве. Тачан и испразан у свакоме послу, он је стекао велики број пријатеља у сељачком народу, који је своје производе доносио на малу пијацу (код „Крста“ и „Параносова хана“) ради продаје. У његовој магази биле су најтачнија мера и обрачун.

Запавши већ у старост Илија се повукао са посла да у миру и спокоју проживи последње дане живота.

Илија Кораћ  спада у ред оних трговаца, који су волели Београдску Трговачку Oмладину, схватали њен значај и ценили напоре на добро омладине и свег српског трговачког сталежа. Хтео је и сам да допринесе да њен углед порасте, да се успеси повећају. И то је учинио завештавши тестаментом Београдској Трговачкој Омладини сву своју непокретну имовину. Сам, без игде икога свога, неписмен и нешколован, најбоље је на себи самоме осетио и искусио оскудицу помоћи и школовања. Велику тековину, која му није била сврха живота, наменио је добру свога народа, добру будућих носилаца напредне народне привреде. Тиме је допринео да се знатно увећају средства Београдске Трговачке Омладине намењена умном и моралном унапређењу и васпитању трговачког подмлатка. Овим племенитим актом Илија Кораћ је дошао у ред првих српских народних великих добротвора чијом су дарежљивошћу и племенитошћу просвета и култура малене Србије сигурно кренула напред“.

Преминуо је 6. марта 1905.

Извор: Застава, Београд.
Споменица Београдске Трговачке Омладине,
Страна 155.

 

Приредио: Томо Радусин

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: ГАЛЕРИЈА ЗНАМЕНИТИХ ХЕРЦЕГОВАЦА: Илија П. Кораћ – трговац који је своју имовину завјештао Београдској Трговачкој Омладини

Оставите коментар