У ДУШИ ЗАСВИЈЕТЛИ: У Новом Саду отворена изложба о поезији Јована Дучића

  • Поводом 20 година од повратка песника Јована Дучића у родно Требиње, у Културном центру града је 10. фебруара отворена изложба У души засвијетли филозофски оријентисане уметнице, графичке дизајнерке, дизајнерке ентеријера и универзитетске професорке из Подгорице др Татјане Бурзановић. Изложбу су организовали Фонд за помоћ Србима Тома Максимовић и Културно омладински центар Јован Дучић.

Поздрављајући присутне, у име фонда Тома Максимовић, мр Милован Вујовић подсетио је на лик и дело Томе Максимовића, али и на активности овог Фонда, истичући да сваком својом активнишћу, Фонд настоји да продуби сазнања о коренима српске духовности. Тако и овом изложбом, у години у којој се обележава 20 година од повратка „кнеза песника“ у родну Херцеговину и мило Требиње, славимо мајсторски сажете узвишене Дучићеве мисли и раскошне слике које ће се памтити док је српског језика и док је људи који на њему размишљају и осећају.

У име Културно омладинског центра Јован Дучић, обратио се Јован Вујадиновић, наглашавајући Дучићев значај и допринос у друштвеним наукама.

Некадашњи кустос Народног музеја у Београду, историчар уметности и један од најпознатијих српских стручњака у тој области, подсетио је на период из пролећа 1995. године, када је био део групе која је одлучивала о месту где ће, према песниковој жељи, бити пренети његови земни остаци из Америке. Тако је одабрана Црквина и на њој саграђена Грачаница, место које је заменило усековану главу Ловћенску и постала место где треба ићи да се напоји душа оним вибрацијама које су покренуле и др Татјану Бурзановић да успостави визуелни контакт са чистом песничком емоцијом.

Ауторка др Татјана Бурзановић, каже да воли филозофију којом говори Јован Дучић и да свака слика инспирисана Дучићевом поезијом, а на изложби је представљена 41 слика, има читаву једну причу састављену од ликовних елемената којима преноси мисли и осећања из текста, те да настоји да захвати значење кроз облике и да би волела да је успела да пренесе синергију зрачења и значења.

Изложбом коју Новосађани могу да погледају до 17. фебруара у сали Трибине младих КЦНС, 2010. године отворене су Дучићеве вечери поезије, када је на Црквини читава колекција руских икона из XIX века била уклоњена, ради ове поставке.

Др Татјана Бурзановић студије је завршила у Сарајеву, а докторирала у Београду. Њен рад награђен је бројним признањима, а илустровано библиофилско издање песама Рабиндраната Тагоре „Химна човеку“ добило је награду на Подгоричком сајму књига 2007. године за најбоље опремљену књигу.

У програму је учествовао хор и ученици гимназије Јован Јовановић Змај, своје стихове говорио је прошлогодишњи добитник Дучићеве награде Милан Ненадић и новосадски песник Милорад Куљић. Остоја Дражић говорио је о беседи Светог Саве на црквено – народном сабору у Жичи 1220. године.

За Војвођанске: Ј. Иванишевић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар