ГАЦКО: Одржана промоција књиге „После деведесетих“ аутора Милана Никчевића

  • Одавно једно представљање књиге није било толико посјећено, спонтано и емотивно као што је било у суботу 8. фебруара у Парохијском дому када је представљена књига , нашег Гачанина, Милана Никчевића под називом “После деведесетих“.

„Стихови у збирци поезије “После деведестих“ само су наставак хода голготом којим он и његов народ иду кроз све ове вијекове. Дјечак вјечити и у овој збирци пјева о удесу српском са којим живи од прије рођења.Он добро познаје историју свог народа што сваким стихом потврђује и када описује догађаје из прошлости и када призива славне претке и када уздише над страданијама својих сународника, било да су то личности опјеване и опојане или су оне биле дио колективних безгробних и неопојаних колона, рекао је на промоцијин један од рецезената професор Предраг Остојић.

Др Будимир Алексић због актуелних дешавања у Црној Гори био је спријечен да присуствује промоцији, а у рецензији књиге је истакао да у седамдесет и једном кратком лирско-рефлективном, мјестимично чак и философски продубљеном запису, оплемењеном топлином, хуманим исказом, лаким стилом, читаоцу су предочени медаљони који обухватају главне моменте наше трагичне судбине у 20. вијеку.Пјесников мотив према народној историји, каже Алексић, оргиналан је и плодотворан.

У рецензији др Милана Мицића стоји да из Милана Никчевића на бјелило хартије излази пјесник и историчар и његов поетски израз је једна снажна енергија, један вулкан претходно сабијених осјећања и сазнања, који јесу његов лични доживљај блиске националне прошлости и садашњости, али су и дио колективног искуства и историјског и породичног сазнања о прохујалом 20. вијеку.Мицић наглашава да ова поезија има лични крик, колективну слутњу и страхове, посједује пјесничке и људске горчине и често огољене и јасне поруке.

„Првом збирком обрачунао сам се , или бар покушао да се обрачунам са другим свјетским ратом, а овом другом, са оним насталим као његова последица.Оно што сам написао јесте ангажована поезија, са мојом интимном надом да ће бити прихватљива оним који долазе.Могуће је да сам био оштар и деструктиван, али негдје у дубини душе осјећам да ништа ово није требало да буде.А у оном што је било, а није морало да буде тако извући ћу оно што је најбоље, а то је Република Српска, наша вјероватно једина опипљива побједа у поразима“, истакао је аутор Милан Никчевић.

Књига „После деведесетих“ је друго пјесничко издање Милана Никчевића, а издавач је СПКД “Просвјета“.Послије промоције у Гацку услиједиће и промоције у Требињу, Београду и Новом Саду.

ИЗВОР: РАДИО ГАЦКО

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар