Тужилаштво због Алијагића прогони правобраниоца РС

  • Замјеник правобраниоца РС Биљана Дурсун саслушана је у полицији по налогу Окружног тужилаштва у Требињу, а на основу пријаве коју су против ње поднијели браћа Салих и Муамер Алијагић, који од Требиња и РС траже астрономску ратну одштету.

slikacitava

У Правобранилаштву РС казали су да је Окружно тужилаштво 20. марта поднијело захтјев Центру јавне безбједности Требиње за саслушање Дурсунове због основа сумње да је заступајући тужене РС и Требиње у предмету покренутом на основу тужбе браће Алијагић савјетовала судију Окружног привредног суда у Требињу да донесе рјешење о извршењу преправљањем правоснажне пресуде. Алијагићи су пријавили Дурсунову након што је суд уважио њен приговор на рјешење о извршењу, односно да им досуђена одштета не буде исплаћена у новцу него у обвезницама. Законом је регулисано да се исплата рате штете врши у обвезницама.

– Тужилаштво Дурсунову, на основу кривичне пријаве Алијагића, терети за кривично дјело трговине утицајем и кривично дјело несавјесног рада у служби. Она је дала изјаву да је поступала у складу са законом о Правобранилаштву и онако како су налагале обавезе и приједлози странака – РС и општине Требиње – кажу у Правобранилаштву РС.

Додају да су шокирани поступцима требињског Окружног тужилаштва.

– То тужилаштво је и раније показивало непринципијелност и вукло чудне потезе у овом предмету, а ови посљедњи су невјероватни. Још већи парадокс од саслушања Дурсунове је чињеница да је Окружно тужилаштво кривичну пријаву понесену против браће Алијагић због фалсификовања документације одбацило као застарјелу јер су наводно били недоступни за давање изјаве, иако су долазили на рочишта у Требиње – истакли су у Правобранилаштву.

Правобранилац РС Слободан Радуљ каже да по ко зна који пут у случају “Алијагић” долази до замјена теза.

– Доказано је да су Алијагићи у судском поступку користили потврду са лажним потписом помоћу које су доказивали да су у својој браварској радњи посједовали више од четири тоне сребрних електрода и на основу тога су добили одштету од РС. То је код тужилаца прошло, а сада саслушавају Дурсунову – истакао је Радуљ.

У Окружном тужилаштву у сриједу нисмо успјели добити изјаву, као ни изјаву Дурсунове.

Браћа Алијагић тужили су 1999. године Требиње и РС тражећи одштету за робу која им је одузета 1993. године из њихове браварске радионице у Требињу. Из радионице је наводно нестало 27 машина и више од четири тоне сребрних електрода. Првостепеном пресудом Основног суда у Требињу требало је да добију 35 милиона марака, да би након вишегодишњег процеса и укидања пресуда Уставни суд БиХ донио одлуку да им буде исплаћено шест милиона КМ. Цијели судски поступак пратиле су бројне афере и нелогичности. “Глас Српске” је раније објавио да Уставни суд БиХ није разматрао рјешење Основног суда у Цетињу у којем је наведено да су Алијагићи у судском поступку као један од кључних доказа користили потврду са лажним потписом. У том фалсификованом документу тврди се да су Алијагићи у радионици посједовали сребрне електроде, на основу чега од РС и општине Требиње траже вишемилионску одштету. Правобранилаштво је зато против Алијагића поднијело кривичну пријаву, али је она одбачена под изговором да је застарјела.

Браћи Алијагић је до сада исплаћено 1,7 милиона КМ одштете.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар