Требињски коријени Kирка Дагласа?

  • О најстаријем Душану, рођеном око 1868. године, причало се да се потурчио. Забиљежена је прича да је напустио породицу и жену и отишао у Цариград, гдје се, у руској цркви, вјенчао с неком Јерменком и добио сина (Ишура Даниловића), који се у Америци прославио под умјетничким именом Kирк Даглас…

kirk-daglas-mlad-69dc8c8et8ljrautngcnyk2g1kwpx7xemfsd1w50r4m

Изречено у наслову многима ће зазвучати као сензационалистичка бесмислица, али у требињском крају заиста постоји у народу сачувано предање о овдашњим коријенима холивудског глумца.

Кирк Даглас, који ће ускоро напунити 100 година, рођен је као Ишур Данилович, 9. децембра 1916. године у Њујорку. У службеним биографијама једне од највећих мушких глумачких легенди Америчког филмског института и добитника академске почасне награде Оскара за животно дјело – обично се наводи да потиче из породице јеврејских емиграната, који су живјели на простору данашње Бјелорусије.

Постоје двије теорије о требињском поријеклу познатог холивудског глумца. Помиње их и Саво Пујић, лингвиста и добар познавалац историје требињског краја у књизи ЏИВАРСKА ЦРKВЕНА ОПШТИНА (Едиција БАШТИНА, Свет књиге, Београд 2010.)

Проучавајући историју ове породице, Пујић пише да је зачетник џиварског огранка Даниловића био је харизматични исцјелитељ поп Марко Даниловић (1833. или 1835-1915), који је основну школу, наводно, учио у Дубровнику, а за свештеника се припремао у манастирима Дужи и Савина.

„Рукоположен је 1856. године. О његовом пресељењу из Поткраја (Зупци) у Чичево наводе се различите године. У току Херцеговачког устанка 1875. избјегао је у Зупце, гдје се придружио устаницима, а силазио је и у Мрцине како би пружао епитрахиљске услуге херцеговачким избјеглицама. У Придворце је преселио непознате године прије Првог свјетског рата (1908. године у Чичеву му је рођен унук Божидар). Био је веома поштован међу својом паством, а нарочито је цијењен због својих исцјелитељских моћи. Судећи по његовим шкртим записима, био је прилично неписмен и све до пред крај претпрошлог вијека није био усвојио савремено, Вуково писмо…“

Пујић не иде дубље у историју породице Даниловић, јер вјероватно за тај подухват нема довољно грађе, али саопштава оно најбитније за Даниловиће што је народ упамтио.
Дакле, поп Марко Даниловић, имао је три сина, од којих су двојица имала чудне животне путеве.

„О најстаријем Душану, рођеном око 1868, причало се да се потурчио. Забиљежена је прича да је напустио породицу и жену и отишао у Цариград, гдје се, у руској цркви, вјенчао с неком Јерменком и добио сина (Ишура Даниловића), који се у Америци прославио под умјетничким именом Kирк Даглас (Вукашиновић: Зупци, 726).“

Постоји и нешто друкчија и потпунија верзија те приче, коју је, наводно, пред своју смрт, испричао проф. др Никола Бојанић, близак сродник са придворачким Даниловићима.

„Душан је био свештеник у Чапљини, гдје је, у некаквом афекту, запријетио да ће се потурчити и отпутовао у Цариград, напустивши жену и кћерку. Тамо се у руској цркви вјенчао са једном Јерменком и одселио у Америку, гдје је добио славног сина. Навод да га је Бојанић доводио из Дубровника у Чичево сасвим је невјероватан јер то не би могло проћи незапажено. У родбини је кружила прича да је Душанов братић, академик Војо, приликом једног боравка у Америци, успоставио везу са Дагласом, који, увјерен да му је отац био Рус, није показао интереса за херцеговачко поријекло…“

razvaline-kuca-Danilovica

Развалине куће Даниловића

 

Расељени остаци породице Даниловић одржавају кућу у Придворцима и гробницу на Алексиној Међи, а зидине лијепо грађеног њиховог дома у Чичеву још једино свједоче о готово једновјековном њиховом пребивању на том станишту.

Извор: Радио Требиње / Миленко Игњатић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар