Требиње у славској литији и двије поруке са градског трга

  • Прослава Крсне славе града и саборног храма Светог Преображења Господњег настављена је вечерас празничним богослужењем у саборном храму, које су служили епископи будимљанско-никшићки Јоаникије, диоклијски Кирил, захумско-херцеговачки и приморски Григорије и умировљени Атанасије са свештенством.

slava
Предвођена архијерејима свечана литија, у којој је и ове године било више хиљада Требињаца и њихових гостију, прошла је улицама града, од саборног храма преко моста Ива Андрића и Каменог моста до Трга слободе, гдје је са споменика Херојима за слободу славску честитку Требињцима упутио епископ Григорије.
„Ово је дан у коме је љепота показала да ће побиједити свијет и то тако што ће га преобразити и спасити од смрти и сваке нељепоте“, рекао је владика захумско-херцеговачки и приморски.
Владика Григорије је додао да је зато на данашњи празник прилика да се „суочимо са свим нашим кривицама и стидовима који нас муче“ и да говоримо „о превазилажењу свих наших појединачних слабости и ситничавости“.
slava3
„Ово је прилика да се подсјетимо како смо често налик на човјека на обали који је непрестано загледан у шљунак и пјесак и пред собом не види бескрајну тајну океана. О како је тужно и промашено провести живот бавећи се вађењем и бацањем труња у очи ближњега и никада не подићи поглед и не видјети бескрајни океан Божије милости“, поручио је владика захумско херцеговачки.

Вучуревић: Упркос опструкцијама, Требиње наставља путем просперитета

Славску честиту суграђанима и ријечи захвалности свим пријатељима Требиња, који су из бројних градова и општина Републике Српске, Србије и Црне Горе на најсвечанији дан у години дошли да са Требињцима подијеле радост празника – са бине на Тргу слободе упутио је градоначелник Требиња Славко Вучуревић.
slava6
„Од прошлог Преображења па до овога данашњег могу да кажем, а надам се да сте и ви свједоци – да се Требиње преображава. Стекли смо у свијету и окружењу много пријатеља. У овом се граду на сваком мјесту нешто гради а градићемо и убудиће јер смо, као честити и достојанствени, опредијељени да само градимо добро, ширимо добро и стварамо будућност за нашу дјецу“, рекао је градоначелник Требиња.
Вучуревић је додао да је „на том путу много и оних којима прогес Требиња и добро грађана смета“, те да је „највише саботаже стизало од оних којима је и по људским и по божијим законима било дато да нам највише помажу – из Владе и од предсједника Републике Српске“.
Он је истакао да упркос опструкцијама вјерује у „достојанство и поштење грађана Требиња“, због чега „овај град и народ на путу просперитета нико не може зауставити“.
„Ми грађани Требиња никад не смијемо дозволити да се црвенимо пред прецима ни пред потомцима. Требиње се никад црвенити неће“, закључио је Вучуревић, чије је обраћање праћено аплаузима и скандирањем подршке.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Здравко Крсмановић уз славске честитке грађанима Требиње поручио је да Херцеговци само у заједништву и јединствени „када сви дишу као један“ могу стати на пут „неправди да се Херцеговина запоставља“.
Прослава крсне славе града и саборног храма завршена је концертом Александре Радовић и Сергеја Ћетковића на градском тргу.

[inpost_fancy thumb_width=“200″ thumb_height=“200″ post_id=“17547″ thumb_margin_left=“0″ thumb_margin_bottom=“0″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“200″ album_cover_height=“200″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1471718773973″]

Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар