ТРЕБИЊЕ НА САЈМУ ТУРИЗМА У БЕОГРАДУ: Рекордни резултати обавезују на још већи рад

  • Туристичка организација Требиња веома се успјешно представила на 41. Сајму туризма у Београду. Постала је традиција да Требиње у свакој новој сезони руши рекорде по броју ноћења. Сходно томе и простор ТО Требиње на Сајму је сваке године све већи, али и број туристичких дјелатника из Требиња.

СВАКЕ ГОДИНЕ СВЕ ВЕЋИ ШТАНД ТО ТРЕБИЊЕ: Жарко Вицо оран за рад још од раног јутра

Директор Туристичке организације Требиња Марко Радић је за Слободну Херцеговину сумирао период између два београдска сајма. Он је нагласио да је протекла 2018. била одлична туристичка година, али да постигнути резултати обавезују на још већи рад.

– Иза нас је рекордна година и по броју дневних посјета и по броју ноћења. У односу на 2017. годину за 36% повећан је број ноћења. Ријеч је о 94.000 регистрованих ноћења, забиљежених од гостију из 72 земље свијета – рекао је Радић додајући да је Туристичка организација и ову годину започела веома активно.

ДОБРОДОШЛИ У ТРЕБИЊЕ: Дио екипе Туристичке организације Требиње (Драган Милошевић, Николина Дервишевић, Марко Радић, Мирела Бендераћ и Жарко Вицо)

– За нашу организацију ово је већ трећи велики туристички сајам. Прије београдског сајма представили смо се у Љубљани и Тел Авиву. Бићемо учесници и туристичког сајма у Москви – рекао је Радић примјећујући да број туриста са разних меридијана потврђује да је Требиње све препознатљивија туристичка дестинација.

РАДИЋ: ЗА ДВИЈЕ ГОДИНЕ СКОРО УДВОСТРУЧИЛИ ПРИХОД ОД БОРАВИШНИХ ТАКСИ

– За београдски сајам анимирали смо велики број привредника из области туризма са подручја Требиња. Са нама су произвођачи, власници хотела, ресторана, хостела, мотела, туристичких агенција и туристички водичи. Према томе, ово је једно од најобухватнијих и најбољих представљања Требиња у Београду до сада – рекао је Радић и додао да је током протекле године највећи број туриста у Требиње дошао из Турске.

– Када је ријеч о ноћењима највећи број гостију долази из Турске, Србије, Грчке, Јужне Кореје и Француске. Када је ријеч о дневним боравцима састав је другачији, јер имамо велики број гостију из Њемачке, Аустрије, Русије, Велике Британије…- рекао је Радић и нагласио да Требиње у овом тренутку има у понуди 2.000 регистрованих кревета, од чега је 10% у приватном смјештају.

РЕЗУЛТАТИ ЗА ПОНОС: Марко Радић, директор ТО Требиње

– За нас је веома важна прекогранична сарадња. Са Херцег Новим имамо партнерске односе, на жалост са Дубровником немамо добру комуникацију, иако добра воља са наше стране није упитна. Ускоро би требало да се прошири гранични прелаз са хрватске стране што би требало значајно да растерети гужву на граници. То би допринијело већем броју једнодневних излета у оба правца – истакао је Радић. Он је додао да Требиње у овом тренутку има 13 хотела, 5 мотела и 2 хостела.

-То није све, јер се тренутно граде још два нова хотела – каже Радић и наводи да је за Требиње изузетно важан вински туризам. Поред постојећим седам дегустационих сала у винаријама, тренутно се граде још двије.

– Велики адут Требиња је и “Град сунца”, који су овом тренутку има два хотела, од којих је један са пет звјездица. Са апартманским насељем, аквапарком, спортским теренима, затвореним базеном, велнес и спа-центром има услове који задовољавају потребе најзахтјевнијих гостију. Такође, веома смо поносни смо што је у августу 2018. Требиње проглашено првим туристичким мјестом у Републици Српској од стране Министарства трговине и туризма – рекао је Радић.

ТРЕБИЊЕ У СРЦУ: Вања Кундачина из ГРада сунца, секретар удружења Требињаца Миливоје Миша Рупић, предсједник Удружења Жарко Ј. Ратковић и Мирела Бендераћ из ТО Требиње

РАТКОВИЋ: ТРЕБИЊЕ  СЕ ПРЕПОЗНАЈЕ ПО ДУХОВНИМ ВРИЈЕДНОСТИМА, ПРИРОДНИМ ЉЕПОТАМА И ГОСТОЉУБИВИМ ЉУДИМА 

Штанд су посјетили и представници Удружења Требињаца “Јован Дучић” у Београду. Предсједник овог Удружења Жарко Ј. Ратковић добро је упознат са свим потенцијалима родног града.
– Мени се чини да све што Бог и природа могу да подаре да су дали Требињу и Херцеговини. Требиње је саткано од духовних вриједности, природних љепота, и гостољубивих људи. Удружење заиста на сваком кораку и у свакој акцији промовише те вриједности и настоји да име Требиња брендира. Мислим да велики потенцијал лежи у још недовољно искориштеном планинском туризму који би гостима из комшијске Боке и Дубровника представљао право освјежење. Људи новог доба су жељни природе – закључио је Ратковић.

Херцеговачка кућа ускоро у Бањалуци: Директор Веселин Дутина

ДУТИНА: ДО АПРИЛА  ХЕРЦЕГОВАЧКА КУЋА И У БАЊАЛУЦИ

И ове године на сајму је представљена требињска Херцеговачка кућа. Према ријечима директора Веселина Дутине готово да нема туристе који у Требињу не сврати у овај продајни објекат и уштеди вријеме јер на једном мјесту може да купи најквалитетније и најаутентичније херцеговачке производе.

– Сарађујемо са скоро 100 произвођача и нудимо више од 500 артикала.Најтраженији су мед, пршут, сир, херцеговачка вина и чајеви, као и природна козметика – каже Дутина и наглашава да је највише купаца из Србије.

– На то утичу и наши људи у Србији који своје пријатеље веома прецизно упуте гдје да сврате и шта да траже – каже Дутина који је овом приликом најавио да би до краја марта овакав објекат требало да се отвори и у Старом занатском центу у Бањалуци.

Он је нагласио да се ради на томе да се овакав објекат ради и у Београду, али да због доброг промета у самом Требињу треба повећати и производне капацитете.

СВЕ БРИГЕ ПРЕПУСТИТЕ ЊИМА: Са „Френд тревелом“ обиђите Град Сунца и Музеј Херцеговине

У ГРАДУ СУНЦА ОТВАРА СЕ БИЈЕЛИ ГРАД 

Град Сунца заувијек је промјенио слику Требиња. Овај комплекс у коме доминира највећи аквапарк на овим просторима постао је омиљен за све генерације, а идеално је мјесто и за припреме спортиста или одржавање радничких спортских олимпијада. Наиме, за 15. јун планирано је свечано отварање Бијелог града. Ријеч је о комплексу у коме ће бити 160 апартмана и који ће имати колосеум, ресторан националне кухиње и велико вјештачко језеро. Град Сунца је умногоме допринио да и инострани гости продуже боравак у најјужнијем граду Српске.

ИМЕ ЈЕ ЗНАМЕЊЕ: Из сунчаног града на Сајам Туризма – Сунчица Пешић, новинарка „Радио Требиња“

На штанду Туристичке организације Требиња представљена је и агенција “Frend travel” која се налази у Старом граду и омогућава гостима да на најбржи и најлакши начин испуне све жеље од смјештаја до превоза. Ова агенција има своје аутобусе, обезбјеђује хотелски смјештај, а посебно су поносни на водиче који говоре шест свјетских језика. Поред тога, ова агенција нуди и аутобуске и авионске карте, а како смо могли да сазнамо, највећи број њихових клијената долази из Црне Горе.

ЈЕДИНСТВЕНИ ПРОИЗВОДИ ОД СМОКАВА

На штанду смо затекли и Божа Влачића који је на овом сајму искористио прилику да представи јединствене органске производе од смокава. Са својих 700 стабала Влачић нуди двадесетак производа међу којима су чај од листа смокве, брашно, пекмез без шећера, слатко, ракија, сирће, ликер…

Херцеговачке смокве мелем за душу: Божо Влачић са својим производима

Влачић своје производе представља на продајним сајмовима у Србији и цијелом региону. Добитник је и бројних награда, а производе шаље брзом поштом. Херцеговци у Србији ће ускоро његове производе пронаћи и у Старој Херцеговачкој кући у Београду, док у Требињу сви већ добро знају да су Влачићеве смокве на путу према Дубровнику.

ХЕРЦЕГОВИНА КРОЗ НАСЉЕЂЕ

Секретар Музеја Херцеговине “Требиње” Слађана Делић је истакла да ову најзначајнију културну установу Херцеговине сваке године посјећује све већи број туриста.
– Гости радо виде наше сталне поставке као што је Дучићева етнолошка збирка, изложба умјетничких слика чувеног Атанасија Поповића или археолошка изложба. Током сезоне Музеј организује разна културно-умјетничка дешавања. На програму су концерти камерне музике, ликовна колонија, музички фестивали, позоришне представе итд. Јасно је да се Херцеговина не може осјетити на прави начин уколико се људи не упознају са културом, традицијом и историјом источне Херцеговине – закључила је Делићева.

Потпредсједник Удружења Tребињаца Раде С. Петровић (у средини) са Веселином Дутином и Марком Радићем

ЦРВЕНА ВРАТА ВОДЕ ДО ХУМСКОГ ПИВА 

Брачни пар Невена и Свето Станић власници су јединственог требињског хостела “The red door” који се налази на Никшићком путу..Овај хостел нуди и тематске собе које одсликавају карактер Херцеговаца, а гостима је доступна и библиотека.
Поред хотела овај брачни пар у Старом граду има и “Спортски бар” који је специфичан по свом “Хумском пиву”. Како су нам рекли Станићи рецептура је дио пословне тајне, а у плану је проширење производње.

Дражен Милић са својим сувенирима

МИЛИЋ: НЕ ПОСТОЈЕ БОЉИ ТУРИСТИ ОД БРАЋЕ ИЗ СРБИЈЕ 

И ове године посјетиоци требињског штанда могли су да виде јединствене сувенире Требиња које израђује академски сликар Дражен Милић. Он годинама учествује на сајмовима и прати трендове, а за ову годину је припремио сувенире са мотивима културних споменика Требиња. Према његовим ријечина, због величине и цијене најтраженији су магнети. Милић већ 11 година на самом улазу у Стари Град има своју радњу и добро је упознао менталитет туриста.

УНИКАТИ: Препознатљив рад требињског умјетника

– Странци што имају више новца, више се и цјенкају. У томе посебно чему предњаче Турци код којих је то дио традиције. Ма колико стандард био мањи не постоје бољи гости од наше браће из Србије – закључује Милић.

ТЕКСТ И ФОТО: Т. ЋОРОВИЋ

 

ЖИВЈЕЛИ: Раде С. Петровић, Жарко Ј. Ратковић и Томо Врећа

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар