Свадбе као донаторске конференције

  • Иако је недавно истраживање показало да чак 80 одсто будућих српских невеста жели традиционално венчање, свадбе нашег доба све мање личе на оне из времена наших бака и дека.

kes

Многи колоритни обичаји, којима се призивају дуговечност брака и срећа у њему, готово су исчезли, а свадбено весеље је, углавном, лишено некадашње раскоши и стегнуто строгим протоколом, који одређује и колико свадбара може да пошаље позвана породица. Јер, за све њене чланове нема места (као некад).

Данас мало који младожења из пушке гађа јабуку на највишем дрвету пред домом своје изабранице, младе не купују ципеле проводаџији, нити, благостања ради, бацају сито на кров брачног дома (не само због висине солитера), а ни показивање дарова више није у моди. Некад популарни слоган „а од кума телевизор (шпорет, трактор, ауто…) „, готово је исчезао. Разлог је сведеност церемоније даривања на давање „коверти“ младенцима.

Сада званице на свадбу долазе без кутијица и кутија с поклонима, чак и без (уобичајене)  торте, а јадино што поклањају озакоњеном брачном пару је новац, убачен у коверте различитих боја и величина. Усталила се пракса да је тако најлакше, а и у складу са нескривеном жељом младенаца и њихове најближе родбине. Због тог новокомпонованог манира, наше свадбе – градске и сеоске, свеједно – неодољиво подсећају на донаторске конференције, на којима је најважнији чин остављање новчаног прилога.

Одавно добијамо позивнице за свадбе на којима је, лепим, ускарсним словима, назначено да поклон буде – „у кешу“. Негде се у том прецизирању отишло и корак даље: нису ретке позивнице на којима је написано да кеш буде – у еврима. Заповест се беспоговорно прихвата, као последица општег неповерања у домаћу валуту, а не као хир младенаца.

Шта ће бити следећи корак у овој свадбарској модернизацији и комерцијализацији, тешко је рећи. Није, међутим, искључено да будући младенци у позивници за присуствовање њиховом изласку пред олтар „разрежу“ колико евра (јер евро је, како би рекли клинци, ин) очекују од ког госта или породице. И напомену да, евентуални, динарски прилог буде усклађен са средњим курсом европске валуте на дан венчања.

 АУТОР: Јово Вуковић
извор: Слободна Херцеговина 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар