СТОП ЗА ГРАЂАНЕ СРПСКЕ: Држављани Србије могу у ЕУ од 1. јула

Грађани РС нису на листи земаља чијим ће житељима од 1. јула бити дозвољен улазак на простор Европске уније, преноси Радио Слободна Европа (РСЕ).

Главни критеријум да се земља нађе на листи, која ће бити коригована сваких 14 дана, је опадајућа стопа заражених. Договор треба да потврде све земље чланице.

Радио Слободна Европа имао је увид у листу земаља која је направљена касно у петак, 26. јуна, након шестосатног састанка, петог по реду, на нивоу амбасадора земља чланица ЕУ у циљу проналска заједничког става око спољних граница ЕУ.

На освјеженој листи је сада мање од 20 држава за чије држављане би Европска унија могла отворити границе од 1. јула, међу којима су, из региона, само Србија и Црна Гора.

„Босна и Херцеговина која је била на претходној листи, је испала из игре јер је ионако била на граници у испуњавању кључног критеријума“, наводи РСЕ.

Остале земље западног Балкана, попут Албаније и Сјеверне Македоније нису биле ни предмет расправе, преноси РСЕ.

Истовремено, како се додаје препоручено је да држављани Кине могу ући у ЕУ, али то не важи за америчке грађане.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар