Српска и Србија обиљежиле Дан српског јединства (ВИДЕО)

  • То што знамо да понекад живимо у различитим мјестима не значи да нисмо Срби, и мир као и слобода чувају се само под једном заставом, а Србију и Српску ништа не може да подели.

Бијељина -Дан српског јединства, слободе и националне заставе – званичници (преузето са Топ портал)

Ово је на централној манифестацији поводом Дана српског јединства слободе националне заставе који заједнички обиљежавају Република Српска и Србија, рекао Александар Вучић, предсједник Србије наглашавајући да историјски тренутак захтјева да се ујединимо и заједно побиједимо лудило које може ове просторе да поново претвори у кланицу.

“Суштина сваке слободе јесте право на различитиост и да будемо другачије, да вјериејммо дуграћије и не мислимо исто. У тренутку када читав свијет ратује и када је свијет на ивици катализме морамо да схватимо да само себе имамо. Овај дан је важан и због тога што морамо да научимо да поштујемо себе и своју заставу и слободу”, истакао је Вучић.

Он је рекао да велики и моћни хоће да “нам узму земљи и по ширини и дужини” али да неће добити ни педаљ.

“И данас иако то не жеимо да видимо можемо да изгубимо и слободу и државу и животе, а разлика је у томе што овај историјски тренутак од нас захтева да се ујединимо под нашом заставом, нашом тробојком”, рекао је Вучић.

Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ рекао је да јединство које нам треба никада нећемо освојити већу увијек освајати, наглашавајући да је увјерен да ће се Дан српског јединства слободе националне заставе обиљежавати и у будућности.

“Данас Срби имају двије државе Републику Српскуи и Србију али увијек ћемо настојати да се боримо за јединство”, рекао је Додик истичући да је “мајка Србија” нешто што живимо на овим просторима.

Како је истакао, љубав према Србији није комшијска, већ братска љубав истичући да смо све више једно, и све више окренути једни према другима. Такође, истакао да је да свијет који је у нереду тражи да се објединимо, аглашавајући да је прошли вијек, вијек страдања, али да су будуће денеценије, деценије “нашег уједињења у сваком смислу”.

И Жељка Цвијановић, предсједник Републике Српске рекла је да се данас слави идентитет у свим елементима и вриједностима које су очуване и одбрањене у историји.

“Јединство, слобода и застава имају посебну важност и тежину и суштински се везују за нашу способност да опстанемо и трајемо. Српски народ је кроз историју често био посвађан и разједињен и лак плијен многима који му нису жељеели добро. Данас живимо у временима у којима нам је потребно јединство да бисмо ишли напријед и да би били способни да се суочимо са свим изазовима”, рекла је Цвијановићева.

Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је да је застава видљив знак нашег јединства и знак суштинског и дубинског идентитета једног народа.

“Наша застава је видљив знак јеиднства и упућују на то ко смо и шта смо као један народ и којим путем се се запутили и треба да идемо”, рекао је Порфирије.

Такође, нагласио је да кроз вијекове до данас, од истока до запада и од сјевера до југа, независно од државних политичких граница и културних простора, гдје год живи наш народ постоји златна нит која га повезује и чини једним, а то је нит која се зове православна вјера и Српска православна црква.

“Народ који нема духовног јединства личи на орах који има тврду љуску, али нема језгро и плод”, нагласио је Порфирије.

У Бијељини је данас одржана централна манифестација поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Церемонији су присуствовали Његове светости патријарха српског Порфирија, предсједник Србије Александар Вучић, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић, премијери Републике Српске и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић.

Присуствовали су и министри у владама Српске, Србије и у Савјету министара, посланици, градоначелници и начелници, представници институција Србије и Републике Српске, представници Срба из региона, многобројне званице и грађани Републике Српске и Србије.

Преузето са ТОП ПОРТАЛ

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар