Соколска друштва на Корчули

 • Соколска друштва на  Корчули била су део Соколске жупе Мостар. Соколи из Вела Луке приредили су 1 септембра 1924. излет у Блато са целокупним својим чланством. Дочекали су их свечано, уз пуцање прангија  и мужара. После подне била је јавна вежба. У чланку у часопису „Соколски вјесник жупе загребачке” истакли су : „Није се могло ни помислити, да би скромни тежаци и рибари могли вјежбати са таковим савршенством и коректности, што је у осталом, заслуга пожртвовног и неуморног вође њихова брата Ивице Падована.” (1)

Први окружни соколски слет жупе Алексе Шантића, одржан је 26 јула 1925. на Корчули, приликом прославе 20-годишњице соколског друштва. Било је 2.000 излетника сокола из Дубровника, Метковића, Мостара и Сарајева. На тргу је био свечани скуп на коме је брат Ђуро Арнери у име месног одбора поздравио госте. Затим је био свечани наступ са вежбама. После је свирала дубровачка соколска музика. Приређена је вечерња академија. Касно увече био је свечани банкет приређен од општине разним делегатима. Слет није био само успех марљивог рада месног одбора, него и манифестација народне мисли на изложеној тачци на Јадрану. (2) Залагањем соколског друштва на  Корчули Дан Уједињења прослављен је уз суделовање свеукупног грађанства, тако да је том приредбом показана велика снага соколства на Корчули. (3)

Соколи у Велалуци су 1926. развили заставу, коју им је поклонио краљ Александар. На прослави је учествовало соколство сплитске и мостарске жупе, као и сав околни народ. Застави је кумовао делегат краља бивши министар Бианкини. Током свечано било је више говора од којих се народу највише свиђао говор делегата министра војног пуковника Пилетића, којег је народ на раменима носио по месту. После подне је одржана јавна вежба којој је суделовало до пет хиљада народа. (4)

У управи друштва Корчула били су : Старешина  Мато Бернарди, начелник Карел Довалел, начелница Фани Сесова, тајник др. Јурај Арнери и предавач Душан Арнери. Било је 103 члана, 22 чланице, 17 вежбача, 12 вежбачица, 13 мушког нараштаја, 14 женског нараштаја, 30 мушке деце, 18 женске деце  и 70 чланова у одори. Друштво је имало свој дом, приређивало је јавне вежбе, био је 1 сарадник, 1 предњак, музика и 2 заставе. У Управи друштва Вела Лука Старешина Антун Влашић, начелник Марко Жувела Згруње, начелница Марија Падованова, тајник Антун Бартуловић и предавач Антун Бартуловић. Било је 55 члана, 13 чланица, 29 вежбача, 8 вежбачица, 23 мушког нараштаја, 20 женског нараштаја, 26 мушке деце, 24 женске деце и 12 чланова у одори. Имали су приватну вежбаоницу, приређивали су јавне вежбе, 2 сарадника, 5 предњака, књижница је имала 56 примерака. Имали су музику и заставу.  Друштво Блато : Старешина Иво Прижмић, начелник Нико Боснић, начелница Марија Калођера, тајник Јосип Квокал и предавач др. Анте Франуловић. Било је 114 чланова, 18 чланица, 29 вежбача, 14 вежбачица, 59 мушког нараштаја, 19 женског нараштаја, 43 мушке деце, 36 женске деце, 21 члан у одори. Имали су приватну вежбаоницу, приређивали су јавне вежбе, 2 сарадника, 14 предњака и књижница са 214 примерака.  Друштво Корчула је имало једну чету, Жрново, старешина је био Лука Војводић, било је 36 чланова. (5)

На Корчули је 14. и 15. августа 1927. одржана прва жупска јавна вежба са 756 чланова и чланица и са по једним одредом војске и морнарице. (6) Соколска  друштва Корчула, Опузен и Котор држала су друштвене течајеве 1924. Друштва Мостар, Дубровник и Корчула држала су течајеве 1925. Године 1926. држала су течајеве друштва Метковић, Невесиње, Котор, Ђеновић, Цетиње и Подгорица. Године 1927. држала су течајеве друштва Никшић, Дубровник, Корчула, Цетиње, Блато, Мостар, Невесиње, Опузен и Столац. Године 1928. држала су течајеве друштва Столац, Вела Лука, Мостар и Дубровник. Године 1929. држала су течајеве друштва Чапљина, Блато, Корчула, Љубушки и Имотски. (7)

Соколско друштво Корчула приредило је 13. марта 1932. прославу 100-годишњице рођења словенског препородитеља и оснивача Соколства др. Мирослава Тирша. Упркос лошем времену, поворка свих соколских категорија, са друштвеном заставом и музиком, обишла је градске улице, искићене заставама. Старешина друштва Бернарди Ј. Мато отворио је у дворани Југославенског дома свечану матинеју, којој су суделовали представници власти и удружења, и бројна публика. Након одсвиране чехословачке и југословенске химне просветар др. Јурај Р. Арнери у дужем предавању истакао је лик др. М. Тирша, приказао његове идеолошке и организаторске способности као оснивача соколског покрета. Истакао је његове врлине као човека, који је не само показао циљ него знао наћи и прави пут циљу. Након предавања извели су браћа Свобода, Палчок са гђицом Сивилоти фантазију из Сметанине „Продане невесте”. Матинеја је била завршена певањем словенске химне. (8)

Соколско друштво Блато на Корчули приредило је 15. 5. 1932. уз учешће свих месних друштава, ђурђевдански уранак, на којем су учествовале све друштвене категорије. Уранку су присуствовала и околна друштва. Тајник просветног одбора друштва Вигна одржао је предавање о значењу тог историјског дана. Затим је настало свирање, певање и игра, а млади нараштајци су се натјецали у играма и вежбама. Након весеља вратили су се соколи својим домовима, окићени зеленилом и певајући соколске и националне песме. Уранак је допринео братском заједничком раду сокола са осталим друштвима на острву. (9)

Соколско друштво Велалука прославило је свечано Видовдан 1932. После обављене мисе и задужнице, кренула је соколска поворка заједно са школском децом и родољубивим грађанством пред школу, где је стављена слика краља, окићена зеленилом и државном заставом. Друштвени просветар Стијепо Харловић говорио је о значењу Видовдана. Затим је члан сокола Петар Фарчић, општински начелник, свечано отворио седницу општинског већа и предложио да се на школи постави спомен-плоча краљу Петру Ослободиоцу, што је веће једногласно прихватило. Затим је говорио старешина соколског друштва Кузма Андријић. Након исцрпљеног дневног реда општински начелник Петар Фарчић закључио је свечану седницу уз одушевљене поклике свих присутних. Поворка је затим кренула пред соколски дом, где се после поздрава застави разишла. (10) Соколско друштво Блато је 29. 6. 1932. обавило свечану посвету новосаграђеног летњег вежбалишта на којем је приредило своју XVI јавну вежбу. Свечаност је почела службом божјом на старословенском језику. Потом је следила поворка коју је предводила општинска Народна глазба. По доласку на вежбалиште старешина друштва говором је отворио свечаност, а затим је члан сокола Дон Франо Милат говором оцртао значај телесног васпитања у културном развоју човечанства. По одржаном говору благословио је вежбалиште. После подне приређена је јавна вежба са 11 тачака. Особити утисак на присутне оставио је наступ старије браће под вођством друштвеног подстарешине Н. Боснића. По свршетку јавне вежбе формирана је поворка. Уз музику, песму и клицање краљу, отаџбини и Соколству поворка је направила круг око вароши до соколане. (11)

Заједно са соколима на Корчули је радила Јадранска стража. Приликом одржања Обласне скупштине Јадранске страже у Корчули 1933. приређене су велике свечаности. Иза свечаности основана је у Корчули музика Јадранске страже. Мјесни одбор Корчула приредио је са музиком излет у Трпањ, Лумбарду и у Ловиште, а учествовао је на прослави Јадранске Страже у Битољу. (12)

Међу прва основана соколска друштва у Далмацији било је Соколско друштво у Корчули, основано 1905. Три деценије соколског прегалачког рада обележено је слетом 1935. Соколске свечаности почеле су на Видовдан, када је на гробљу одржана миса свим мртвим члановима друштва. После помена херојима палим за ослобођење и уједињење, коме су присуствовали соколи и музика Јадранске страже, др. Јурај Арнерић отворио је у градској већници соколску изложбу. Отварању су присуствовали представници власти и официри са усидрених подморница. У свом говору  др. Јурај Арнерић нагласио је улогу Соколства на Приморју, а специјално на острвима. Следећег дана била су жупска и међудруштвена такмичења. Осим уобичајених дисциплина дошло је до изражаја такмичење на мору : пливање, веслање, скакање и ватерполо. Нарочито су се истакли чланови соколске чете Смоквице са острва Корчуле. Увече је приређена соколска академија матичног друштва Корчуле. Главни дан слета започео је доласком великог броја сокола и гостију.  Корчула је осванула искићена заставама и славолуцима. На обали је направљено вежбалиште са трибинама и великим подијумом за “Морешку”. Рано ујутро стигли су Дубровчани  са околним соколским друштвима са музиком и музиком Соколске чете из Орашца. Из Метковића је стигао брод Бакар са представницима Соколске жупе Мостар и члановима околних друштава. Копненим путем стигле су  соколске чете Пупнат и Жрново са бројним члановима и пријатељима соколства. Затим су свака са својим бродом стизала Соколска друштва из Блата, Велелуке и Смоквице-Чара. Највећу пажњу изазвали су Смоквићани, који су дошли у великом броју, дисциплиновани и самосвесни. Из Велелуке стигла је и соколска музика. Иза њих су следили са посебним бродовима Сплићани и Макарани. Из Хвара је стигла градска музика. Оребићани су дошли посебним бродом. Сви су били дочекани са одушевљењем. Пуцањем прангија, клицањем и свирањем корчуланске соколске музике. Паробродима, лађицама, моторним бродовима, аутобусима и пешице стигло је у Корчулу преко 3.000 сокола и гостију. Пре почетка поворке извршена је предаја заставе матичног друштва Корчула Соколској чети Пупнат. Једна чета морнарице учествовала је у прослави.  Напред је било двадесетак соколских застава уз пет соколских музика. Представници римокатоличке цркве одбили су да обаве посвету соколске заставе. Др. Јурај Арнерић  обавио је благослов заставе са маслиновом гранчицом узимајући водицу из кристалног соколског црвеног срца. Застави је кумовала соколица Арнерић др. Р. Јулка. Након благослова заставе преузео ју је старешина чете Пупнат Мато И. Поша. Уз пригодан говор заставу је предао барјактару Поши Ивану покојног Марина. Говорио је и др. Мирко Буић, староста жупе Сплит и делегат Савеза СКЈ. Развила се поворка у којој је учествовало преко 1.500 сокола и соколица. У поворци је учествовала чета ратне морнарице и пет соколских музика са двадесет соколских барјака. Поворка је била одушевљено поздрављена и засута цвећем. После подне је одржана јавна вежба. Пре почетка вежбе говорио је Марчић, заменик старешине соколске жупе Мостар. На вежби се истакла Соколска чета из Смоквице. Увече је одржана традицинална витешка игра “Морешка” са новом музиком од композитора Крсте Одака. После Морешке одржана је академија вањских друштава при чему се истакло друштво Блато. Касно у ноћ уз свирање националних корачница, клицање, ватромет, песму разишли су се учесници својим домовима. (13)

Друштвени кино-одсек Соколског друштва Корчула приказао је 78 биоскопских представа 1933. Соколски биоскоп је једини у Корчули приказивао забавне филмове. (14) Соколско друштво Корчула приредило је ”Божично дрвце” за соколску децу, као и паљење бадњака. Деци је раздељено 110 омота са воћем и слаткишима. Друштвена музика свирала је молитву и пар корачница. Друштвена музика одржала је 26.12.1935. променадни концерт. У вече је била академија у просторијама дома. (15) Соколско друштво Корчула одржало је предњачки течај са 14 кандидата и 10 кандидаткиња. У Соколској чети Пупњат одржана је 13.1. 1935. тромесечна, а уједно и главна  годишња скупштина. Предњачки збор решио је да учествује на скупштини са свим течајцима, а придружили су им се рефернти за чете и 16 чланова управног одбора. Због снега који је пао, пут до Пупната је прошао у веселом расположењу, игри и грудвању. Учествовало је 26 браће и сестара. Изабрана је нова управа чете. (16)

Соколско друштво Корчула и њена музика учествовали су на приредбама других соколских друштава. Оребић се налазио на полуострву Пељешцу, преко пута острва Корчуле. Приликом открића спомен плоче краљу Александру приредило је Соколско друштво Оребић свечану академију. После службе у цркви на којој је патриотским речима жупниковим евоцирана успомена на краља, свет је у поворци кренуо пред општинску зграду. На трибини говорио је прво општински начелник. Истакао је југословенско осећање пељешког поморца, а затим је хронолошки приказао велики рад краљев, којему овај народ прелазећи преко свих политичких мизерија садашњице и сутрашњице поставља завет исписан на плочи коју је он открио. Плочу је благословио жупник, а ученица основне школе Ћерезин говорила је пригодну песму. Увече је одржана свечана академија. Мешовити хор Соколског друштва певао је химну, затим песму сокола, “Морје адријанско”, “У бој, у бој”, “На планине”, руковет “Биљана”… Мушко чланство изводило је песничење и борилачке вежбе, женско чланство изводило је ритмичку вежбу Петка, а деца ритмичке вежбе уз песму “Ој летни, сиви соколе”. Историчар Мирко Врсаловић одржао је предавање “Наши народни мученици”. Неке тачке морале су се поновити. Диригент хора Зглав после неколико месеци напорног рада успео је да у малом мисту створити хор, који својим богатим репертоаром и изведеним гласовима може пристати ма где. Академији је суделовала музика Соколског друштва у Корчули.(17)    

Соколско друштво Корчула приредило је нараштајски дан 7 јуна 1936. Зором у 5 сати кренули су нараштајци, нараштајке, мушка и женска деца у пратњи чланова ТО и Управног одбора на уранак. На челу хје била друштвена музика. Развила се игра и забава уз морску обалу. Нараштајци су били у одорама и продавали откупне значке. У вече одржана је академија у соколани. На крају је изведена комедија Врачари из Шпаније”. (18)

Соколско друштво Корчула приредило је 14 јуна 1936. јавну вежбу. Учествовала су друштва Зрново, Оребић и чета Пупнат. На поворци пре вежбе учествовало је 220 чланова свих категорија са друштвеном музиком на челу. Важба је почела певањем Соколског поздрава, који су певале све категорије. Наступила су мушка и женска деца (72). После њих мушки нараштај (40), женско чланство (28) . Био је наступ чланова чете  Пупнат (10) и старије браће палицама (30). Гостовало је  20 питомаца Морнаричке школе. Вежба је завршена наступом нараштајаца и деце на справама 4 одељења (44). (19)

Соколско друштво Корчула приредило је 29 јула 1936. на обали вечерњу  академију. Због академије био је подигнут велики подијум и две трибине са 400 седишта. Прво су вежбала женска деца, нараштај и чланице. У листу „Соколски гласник“ истакнуто је извођење ритмичке вежбе „Анитрина игра”. Одиграна је традиционална витешка корчуланска игра „Морешка”.  Страних и домаћих гостију било је присутно преко 2.000 гледалаца. Академију су посетили сплитски бискуп др. К. Бенефачић, вршилац дужности опата града Корчуле дон Перо Калођера, председник сената др. Томашић, срески начелник, … .  У листу „Соколски гласник“ истакнуто је да су све тачке, а нарочито крај академије биле попраћене одушевљеним дуготрајним пљескањем и одобравањем. (20)

Соколско друштво Блато прославило је 1936. свечано краљев рођендан. Уочи 6 септембра 1936. била је поворка са бакљадом, предвођена музиком. На околним брдима гореле су ватре, а домови мештана су били осветљени. Поворка је обишла главне улице  и завршила на  плокати, где је нараштајац Иван Петковићкратким говором отворио Соколску Петрову петогодишњицу. После говора свирана је химна. Народ је клицао краљу и Југославији. Ујутро 6 септембра 1936. била је будница. Одржано је благодарење, наком кога је окупљеном народу и соколима одржао говор председник општине Прижнић. Поворка се сврстала и са са музиком прошла местом. Потом је одржана свечана соколска седница. Због јаког невремена соколска академија је одложена за 8.септембра 1936. Академија је завршена народним колом и плесом. (21) Соколско друштво Блато је са великим бројем својих чланова учествовало на отварању Соколске Петрове петогодишњице у седишту жупе у Мостару. Такође су учествовали на жупским такмичењима. На вечерњој академији у просторијама Официрског дома поновили су чланови  друштва Блато своју тачку „Далматински шајкаш”, симболичку ритмичку вежбу, коју су припремили за прославу краљевог рођендана. (22) Друштво Блато је приредило комеморацију краљу Александру. После помена, коме су присуствовали сви припадници соколског друштва, општински председник говорио је на плокати пред црквом, а затим су соколи кренули у соколану, где је старешина М. Батистић говорио о краљу и о задацима Фонда Витешког Краља Александра Ујединитеља. У вече одржана је свечана комеморација у почаст краља. Програм се састојао из пригодног говора, певања, декламација. Просветар Вигна одржао је предавање „Велики краљ”. Следиле су декламације „Краљу Александру” и  „Море мртвом Краљу”. Старешина М. Батистић рецитовао је „Пред одром Великог Краља”. На комеморацији су била присутна домаћа друштва и грађани. Комеморација је била завршена соколском химном „Хеј Словени”, коју је певао хор „Глазбеног друштва” и сви присутни. (23)

Друштво Вела Лука је 5 и 6 септембра 1936. прославило рођендан краља Петра. Приређена је 5 септембра 1936. бакљада, расвета, паљење ватара по брдима и пред школом проглашен улазак у Соколску Петрову петољетку. Због невремена је била одгођена академија. Одржана је 8 септембра 1936. Друштво је са барјаком, музиком и са 54 члана учествовало на соколском слављу у Мостару 12 и 13 септембра 1936. Друштво је корпоративно са свим месним властима, установама и родољубивим грађанима суделовало 9 октобра 1936. помену за краља Александра. После помена у соколани је одржана комеморација. Антун В. Симатовић рецитовао је песму „Плач Краљице Марије”, коју је сам спевао. (24)

Соколско друштво Корчула прославило је  свечано дан уједињења 1 децембар 1936. Присуствовали су корпоративно са друштвеном музиком свечаном благодарењу.  Након благодарења приређена је поворка на којој је било 653 учесника и две музике. Пред црквом говорио је Марко Баничевић о значају дана уједињења. После је одржана свечана седница управног одбора у у соколани. После подне био је корпоративни поход мртвој браћи и сестрама на гробљу. На свечаној академији наступиле су све категорије, а истакле су се чланице са ритмичком вежбом  „Хумореска” и нараштајке са вежбом „На пољу”. Приказана су и два пригодна игроказа. Соколски завет је положило 14 браће и сестара. (25)

Соколско друштво Блато прославило је дан уједињења. Након благодарења сврстала се поворка од сокола, представника власти и удружења. На челу са музиком поворка је обишла место и дошла у нови још недовршени соколски дом, где је у присуству свих припадника сокола као и масе народа одржана свечана седница, према дневном реду прописаном од Савеза Сокола. Пошто је старешина отворио седницу читањем савезне посланице, била је декламована песма „Јединство” од Бл. Ристића, а након тога је Евица Батистић, учитељица, одржала предавање „Значај и величина Дана Уједињења”. Миљ. Батистић рецитовао је песму „Пјесма јединства Срба, Хрвата и Словенаца” од Ал. Шантића. Музика је свирала корачницу „Јадрански стражари”. Уз пригодно слово извршено је превођење у нараштај и чланство, а након тога подељене су дипломе члановима такмичарима и узорним врстама, које су добијене на соколским утакмицама у Мостару. Седница је завршена химном „Хеј Словени”. У вече у новом соколском дому приређена академија са бираним програмом. Отворио ју је говором старешина Миљ. Батистић. Чланови и чланице су вежбали тачку „Што ћутиш, Србине тужни”. На крају је изведен позоришни комад „Хаџи Лоја” од Нушића. Комад су извели чланови „Глазбеног друштва”. На академији је учествовало „Глазбено друштво” са својим хором и оркестром. Из благонаклоности прослави и академији суделовала је госпођа Марија Нисетео, која је пратила на клавиру изведбе. Академија је завршена са химном „Хеј Словени”. (26)

Друштво Вела Лука је прославило Дан уједињења. Дан пре увече скупили су се сви соколи  којима су се придружили сви који су били за Југославију. Приређена је  бакљада. Друштвена музика била је праћена бакљама, а из соколане бацани су ватромети и пуцале прангије. За време бакљаде били су поклици краљу и Југославији и певана је молитва краљу Александру. Првог децембра у јутро друштво се поклонило на гробљу умрлој браћи и сестрама. Положен је венац, а Анте Симатовић држао је жалобно слово. У 9 сати поворка је кренула на благодарење. После благодарења на плокади столне цркве  Антун В.  Симатовић је држао је пригодно слово. Касније одржана је свечана седница и заклетва новоуписаних чланова и чланица у соколани. На свечаној седници су говорили : о значају дана старешина Филип Гугић и тајник Петар Стипковић. Рецитовано је више песама, а музика је свирала химну и неколико веселих корачница. Са седнице је послат телеграм честитка краљу Петру II. После седнице чланство је кренуло на заједнички ручак, а после подне музика је обишла место. У вече је приређена академија. Просветар Жувела говорио је прослов. Категорије су извеле неколико тачака, а друштвена музика свирала је неколико концертних комада. Дилетанти су играли драму „Осветник” и комедију „Два глуха”. После програма било је весеље уз песму и плес. (27)

У месту Блату на Корчули је 12 и 13 децембра 1936. одржан II соколски сабор свих јединица са острва Корчуле. У вече 12.  децембра 1936. пристигли су делегати свих соколских друштава и чета са острва, а и старешина жупе Мостар Чеда Милић, са професором Јовом Радуловићем и Радованом Чаровићем, старешином чете Степен, прваком у гуслању на утакмицама жупе Мостар. У просторијама Соколског друштва Блато одржана је предконференција. Дана 13. децембра 1936. сабор је почео у недовршеној соколани у присуству представника власти и културних и националних друштава. Сабор је отворен соколском молитвом након чега је одана почаст заставама друштава Корчуле и Вела Луке, и чете Пупнат. Председавајући Миљенко Батистић, старешина друштва Блато, отворио је сабор. Музика соколског друштва Вела Лука свирала је химну. Радован Чаровић, жупски изасланик и гуслар, одгудио је на гуслама поздрав краљу. Професор Јован Радуловић објаснио је присутнима значај Петрове петољетке. После сабора, кад је престала киша, прошла је местом соколска поворка предвођена соколском музиком. После подне приређена је свечана академија у дворани новосаграђеног Соколског дома. На академији је учествовало и друштво Вела Лука са једном тачком и Глазбено друштво са својим оркестром. На академији је изведен позоришни комад Бранислава Нушића Кнез Иво од Семберије”. После академије било је соколско весеље. (28)

У Соколском друштву Блато основана је дилетантска секција од чланова и чланица друштва. Секција је извела комедију Др” у 4 чина  од Бранислава Нушића на Ускрс у дворани још недовршеног соколског дома. Био је присутан велики број гледалаца. Комад је увежбао старешина друштва Миљенко Батистић. Он је између осталих дужности водио и секцију. Реприза је давана 4. априла 1937. Било је много оних који су дошли да по други пут виде представу. (29)

Соколско друштво Корчула одржало је годишњу јавну вежбу 27 јуна 1937. Наступило је 317 чланова свих категорија, заједно са мушком грађанском школом. Учествовале су и чете Рачишће и Пупнат. Вежбу су посетили чланови друштава Жрнова и Оребића. Соколска жупа Мостар послала је као свог изасланика Јована Радуловића. Изасланик је на соколској смотри пре почетка вежбе одржао говор о Соколској Петровој  Петолетци и завету који је сваки соко требао да положи. (30)

Новоснована чета Рачишће одржала је 11 јула 1937. своју прву јавну вежбу, на којој је учествовало матично друштво Корчула, са чланством и музиком. Чланови друштва су стигли великим моторним чамцем, срдачно поздрављени од читавог села. На улазу у село сељакиње из шпалира посипале су соколе цвећем. На јавној вежби учествовале су у великом броју и соколице из чета Пупнат и Чара, као и  колонија деце Соколског друштва Загреб II, који су се налазили на летовању у Ловишту на Пељешцу. Били су присутни на јавној вежби и изасланици чете Смоквица. Била је приређена поворка кроз село. После поворке био је збор на вежбалишту, одана је почаст државној застави и певан „Соколски поздрав”.  Старешина  матичног друштва Корчула поздравио је присутне и дао реч референту за чете, који је приказао важност соколског рада на селу и значај Соколске Петрове петолетке. Затим је говорио заменик старешине чете Рачишће и поздравио присутног мештанина Косту Унковића, почасног конзула Југославије у Питсбургу, који је после 40 година посетио свој родни крај. На вежби су изведене тачке на којима су учествовале чете  Рачишће, Пупнат, Чара и  колонија  Соколског друштва Загреб II. У чланку у листу „Соколски гласник“ истакнуто је да се публици допала симболична вежба чете  Рачишће „Ко вал  Јадрана”.  После вежбе говорио је Коста Унковић. На повратку из Рачишћа сви излетници сврстали су се у поворку и кроз Корчулу прошли певајући и кличући краљу и Југославији. (31)

Краљица Марија је заједно са својом  сестром румунском принцезом Јелисаветом боравила на Корчули 10 јуна 1938. Краљица је прегледала све социјалне и културне установе у месту и примила њихове представнике. Соколи са острва, друштва Корчула, Блато, Велалука и Жрново као и чете Рачишће, Пупнат, Смоквица и Чара сачекали су и поздравили краљицу Марију. Затим су на приредби одржали шпалир. Било је 488 сокола са музиком друштва Корчула. Увече је у почаст краљици Соколско друштво Корчула приредило витешку игру „Морешка”. Краљица је са живим интересом пратила сваки детаљ игре. После приредби „Морешке” краљица Марија је позвала к себи оба краља, краљицу и  старешину  Соколског друштва Корчула и изјавила да је сретна што је могла да види ову старинску игру. Грађанство је приступило у великом броју одушевљено поздрављајући краљицу Марију. (32)

Приликом  слета на  Видовдан  1923. у Дубровнику наступило је Соколско друштво из Корчуле са „Морешком”. По оцени писаца „Споменице 25. година соколског рада у Дубровнику” та  тачка била је  једна од најлепших. (33) Потпорна задруга београдских новинара приредила је за време Ваздухопловне изложбе (1938) први народни фестивал већих размера, на којем су учествовали играчи, певачи и свирачи из народа у народној ношњи. Фестивал је био отворен Русалијама из села Мировче код Ђевђелије. Затим су следиле игре из Лупоглав-Божјаковине, из Блинског Кута, из Лазаропоља код Галичника. Наступали су Срби из Бјеловара, Барањци, Паори из Баната, Личани из Бабиног Потока, Морешка са Корчуле (Кумпанија са Блата на Корчули). Публика је за 16 вечери фолклора показала велико интересовање и одушевљење. (34)  Соколско друштво Блато, из жупе Мостар, јављало је М. Стојадиновићу о врло тешким политичким приликама у којима друштво ради и живи, али поред тога рад није у застоју „јер смо подигли соколски дом и обновили соколску музику”. (35)   Соколско друштво Блато обележило је 6 марта 1938. 150 година рођења Вука Караџића прославом. У пуној дворани њихове старе соколане отворена је прослава гуслањем једне од Вукових песама. На гуслама је гудио Ружир Антун Војводић, један од последњих гуслара у месту. Соколи су трудили да се код омладине пробуди смисао за гусле и да створи неколико младих гуслара. Драго Гламузина предавао је о Вуку Караџићу, износећи најбитније из његовог живота и рада. Затим је следила декламација једне народне песме. Прослава је била завршена соколском химном Хеј Словени”.  Друштво је 20 марта 1938. приредило Штросмајеров дан. У пуној дворани соколског дома прослава је отворена певањем химне, коју је отпевао хор локалног “Глазбеног друштва”. Просветар Стијепо Шештановић одржао је предавање о Штросмајеру.  Хор Глазбеног друштва” певао је песму од Зајца Љубимо те наша дико”. Сарделић је декламовао пригодну песму о Штросмајеру. Прослава је била завршена певањем соколске химне Хеј Словени”. (36)  По узору на чешке одбрамбене зборове друштво Блато на Корчули извршило је одбрамбени збор својих припадника. Збору су се придружили и чланови околних соколских јединица на Корчули. (37) Адвокат Јурај Арнери, који је променио презиме у Арнерић, организовао је на Корчули  соколе, Орјуну, Југословенску матицу, бавио се пошумљавањем и туризмом и бринуо о 27 солунских добровољаца. Почетком августа 1941. др Јурај Арнерић је организовао прихватну подморничку станицу у троуглу село Рачишће-рт Осинац на Пељешцу-увала Кнеже, што је било договорено са енглеским обавештајним официрима током априлског рата. После Априлског рата 1941. и италијанске окупације купује оружје од двоје истарских морнара на служби у италијанској војсци својим и новцем двојице сарадника. Оружје је сакрио у корчуланској катедрали. Створио је широку мрежу повереника којима је преносио вести из Српског националног комитета у Сплиту. Његови су ширили кратке прегледе вести Радио Лондона, назване „Догласник”. У селу Рачишћу постојала је у међуратном периоду четничка организација, која је под својом заставом и у својим униформама наступала на соколским приредбама. Тражили су од њега да организује четнички одред што је Арнерић одбио. Истовремено он је партизанима од децембра 1941. редовно давао материјалну помоћ. Преговарао је са вођством комуниста. Иза леђа Арнерића комунистички оперативци и скојевци  агитовали су међу младим соколима и увлачили их у своје редове. Преко врбованих преузимали су соколске радио-апарате и оружје скривено по црквама. Оне које нису успели да привуку оптуживали су као сараднике и шпијуне окупатора. Тонко Барчот у својој књизи Југонационалисти на отоку Корчули” из 2007. сматра да за такве оптужбе нема релевантних доказа. Италијани су због комунистичких акција и убијања војника скоро искључиво су хапсили и узимали за таоце југонационалисте.  Италијани су новембра 1942. почели да хапсе врх југонационалиста, а средином децембра Арнерића, док је излазио са брода који је стигао из Сплита, и код њега нашли четничке летке. Интерниран је у Боку децембра 1942. Арнерић је прошао кроз италијанске логоре Мамулу, Превлаку, … а после италијанске капитулације и немачке логоре. Симулирајући нервни слом доспео је у тршћанску болницу Сан Ђовани”. После рата вратио се у Југославију, а у мају 1945 у Ријеци је био под истрагом Озне. Његове две ћерке су се прикључиле партизанима. Талијанска војска спроводила је јуна 1943. масовна срељања цивила. Комунисти су као одговорне за одмазду означиле југонационалисте. Привели су 4 младића 16.8.1943. и осудили их на смрт бацањем у јаму. (38) Мато Јакшић, комуниста који је тада придобијао неопредељене  да се прикључе партизанима у својој књизи  „Дубровник 1941” сматрао је да је  др. Јуре Арнерић пришао партизанима. (39)

Међу прва основана соколска друштва у Далмацији било је Соколско друштво у Корчули, основано 1905. Соколска друштва на Корчули била су део Соколске жупе Мостар. Заједно са соколима на Корчули радила је Јадранска стража. Музика Јадранске страже учествовала је на соколским слављима. Соколи на Корчули играли су игру  „Морешку”. Наступали су не само на Корчули, него и по целој Југославији. После Априлског рата 1941. соколска друштва  била  су забрањена.  Соколи  су  се организовали  ради пружања  отпора, али су по савету  избегличке владе у Лондону  и свог старешине др. Јуре Арнерића избегавали сукобе са италијанском војском.  У међувремену комунисти су настојали да их придобију, у чему су делимично успели. Преко врбованих преузимали су соколске радио-апарате и оружје скривено по црквама. Оне које нису успели да придобију оптуживали су као сараднике и шпијуне окупатора.  Тако је завршио соколски покрет на Корчули.

Саша Недељковић
члан Научног друштва за здравствену историју Србије

 

Напомене :
 1. „Соколски слет у Блато”, „Соколски вјесник жупе загребачке”, Загреб, Септембар и Октобар 1924, бр. 9 и 10, стр. 280;
 2. „Соколско славље у Корчули”, „Соколски вјесник жупе загребачке”, Загреб, Аугуст-Септембар 1925, бр. 8 и 9, стр. 185;
 3. „Соколство и државно уједињење”, „Соколски вјесник жупе загребачке”, Загреб, април-мај 1925, бр. 4 и 5, стр. 68;
 4. „Развиће соколског барјака Велалука-Корчула”, „Соколски вјесник жупе загребачке”, Загреб, октобар-новембар 1926, бр. 10 и 11, стр. 216;
 5. Уредио Стане Видмар, „Југословенски Соколски календар” 1930, Љубљана 1929, стр. 115, 117;
 6. „Жупа Мостар, „Соколски гласник“, Љубљана, 1. јула 1929, бр.13, стр.12;
 7. „Соколска жупа Мостар”, „Славенско соколство”, Београд,1930, стр. 124, 125;
 8. „Соколско друштво Корчула”, Соколски гласник”, Љубљана, 31. марта 1932, бр. 14, стр. 5;
 9. „Соколско друштво Блато (Корчула)“, „Соколски гласник“, Љубљана, 2. јуна 1932, бр. 23, стр. 5;
 10. „Соколско друштво Велалука“, „Соколски гласник“, Љубљана, 21. јула 1932, бр. 29, стр. 6;
 11. „Соколско друштво Блато”,  „Соколски гласник“, Љубљана, 21. јула 1932, бр. 29, стр. 6;                                                                                                                                                                                                                                                                                        
 12. „Извештај Главног одбора Јадранске страже за IV главну скупштину Љубљана, 6-8.9.1935“, стр. 11-12;                                                                                                                                                    
 13. „Соколски слет корчуланског окружја и прослава тридесетогодишњице оснивања Соколског друштва на Корчули”, „Соколски гласник“, Љубљана, 23 августа 1935, бр. 31, стр. 3;                                                                    
 14. „Рад Соколске жупе Мостар у години 1933”, Сарајево 1934, стр. 105;
 15. „Божичне приредбе”, „Соколски гласник“, Љубљана, 10 јануара 1936, бр.2, стр. 4;
 16. З.П, „Друштвени предњачки течај на излету”, „Соколски гласник“, Љубљана, 25 јануара 1935, бр. 5, стр. 3;
 17. „Соколска академија и откриће спомен-плоче Витешком Краљу Ујединитељу”, „Соколски гласник“, Љубљана, 10 маја 1935, бр. 20, стр. 4;
 18. Нараштајски дан”, „Соколски гласник“, Љубљана, 17 јула 1936, бр. 29, стр. 4;
 19. „Јавна вежба”,„Соколски гласник“, Љубљана, 17 јула 1936, бр. 29, стр. 4;
 20. „Преузвишени др. Бонефачић, бискуп сплитски, и г. др. Љ. Томашић, председник Сената, на соколској академији”, „Соколски гласник“, Љубљана, 15 аугуста 1936, бр. 32, стр. 3;
 21. „Прослава Краљевог рођендана”,  „Соколски гласник“, Љубљана, 25 септембра 1936, бр. 38, стр. 4;
 22. „Отворарање соколске Петрове петолетке”,  „Соколски гласник“, Љубљана, 25 септембра 1936, бр. 38, стр. 4;
 23. „Комеморација Витешког Краља Ујединитеља”, „Соколски гласник“, Љубљана, 16 октобра 1936, бр. 41, стр. 4;
 24. „Рад у друштву”, „Соколски гласник“, Љубљана, 23 октобра 1936, бр. 42, стр. 4;
 25. „Прослава 1 децембра”,  „Соколски гласник“, Љубљана, 15 децембар 1936, бр. 49, стр. 5;
 26. „Прослава 1 децембра”,  „Соколски гласник“, Љубљана, 15 децембар 1936, бр. 49, стр. 6;
 27. „Прослава 1 децембра”, „Соколски гласник“, Љубљана, 15 децембар 1936, бр. 49, стр.8;
 28. „Сабор соколских јединица с Корчуле”, „Соколски гласник“,  Београд, 22 јануар 1937, бр. 1, стр. 6,7;                                                                                                                               
 29. М.В, „Соколско друштво Блато”, „Соколски гласник“, Београд, 24 април 1937, бр. 12, стр. 6;
 30. „Соколско друштво Корчула “, „Соколски гласник“, Београд, 10 јули 1937, бр. 22, стр. 6;
 31. „Прва јавна вежба Соколске чете Рачишће на Корчули”, „Соколски гласник“, Београд,  јули 1937, бр. 24, стр. 4;
 32. „Соколско друштво Корчула “, „Соколски гласник“, Београд, 6 августа 1938, бр. 30, стр. 10;                                                                                                                                                    
 33. „Споменица 25. година соколског рада у Дубровнику”, Соколско друштво Дубровник, Дубровник, 1929, стр. 62, 63;
 34. Љубица С. Јанковић, „Београдски фестивал народних игара и песама”, „Вардар XXVII Календар Колa Српских Сестара за просту 1939 годину”, Београд, стр. 65-69;
 35. Никола Жутић, „Соколи”, Београд, 1991, стр. 127, 133, 169-171;
 36. М.Б, „Соколско друштво Блато”, „Соколски гласник“, Београд, 2 април 1938, бр. 13, стр. 4;
 37. Б.С, „Из Жупа”, „Соко лист предњаштва Сокола Краљевине Југославије”, Љубљана, 15 новембра 1938, бр. 11, стр. 429;
 38. Милан Четник, „Фелини на Корчули двадесетог века”, „Политика”, Београд, 21.август 2022; Милан Четник, „Дражини обавештајци насукани на Мљету”,  „Политика”, Београд, 22.август 2022, стр. 7;
 39. Мато Јакшић, Дубровник 1941”, стр.24,146;

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
 1. Pingback: Соколска друштва на Корчули

Оставите коментар