„СЛУЛАЈ ПАПОВИЋ“ осликава сву немоћ правосуђа

  • У фебруара 2018. године у Требињу је због пријетњи тадашњем директору РиТЕ „Гацко“ Бошку Козомари, ухапшен пензионисани професор Вукашин Паповић.

Приликом претреса његовог стана пронађена су докази да се Паповић дуги низ година бавио фалсификовањем, а да су лажне рачуне, путне налоге и другу докуменатцију злоупотребљавали запослени у бројним јавним предузећима у Републици Српској, међу којима и директори, бивши народни посланици, као и министри. Међутим, истрага по овом предмету још увијек траје, а Окружно Тужилаштво у Требињу није подигло ниједну оптужницу.

У фебруару 2018 године у стану Вукашина Паповића пронађена је документација која указује на злоуоптребе јавног новца фалсификованим рачунима и путним налозима, а међу именима која су се нашла тада у у јавности наведени су између осталих бројни директори јавних предузећа, начелници општина, народни посланици, чланови регулаторних комисија.

Тако ће ускоро бити три године да се тај предмет појавио, а МУП Републике Српске Окружном тужилаштву у Требињу поднио је свега 26 извјештаја и то у највећем броју против возача у јавним предузећима

„Досадашњом истрагом полицијских службеника идентификовано је 26 лица за које постоје основи сумње да су починила кривична дјела „Превара у служби” из члана 317. Кривичног законика Републике Српске и „Фалсификовање исправе“ из члана 347. истоименог Законика. Против истих је достављен Извјештај о почињеном кривичном дјелу ОЈТ Требиње, без обзира у којим предузећима су иста запослена и на којим радним мјестима“

Иако се ради о вишемилионској проневјери новца у требињском Тужилаштву још увијек нису подигли нити једну оптужницу.

„Извјештајима су обухваћена 26 лица и против њих Тужилаштво предузима мјере и радње из своје надлежности у циљу утврђивања основаности навода из достављених извјештаја. Тужилаштво до данас није подигнуло оптужницу у наведеним предметима. Тужилаштво није забиљежило случајеве вршења притисака на рад тужилаца у наведеном предмету“

„Случај Паповић“ осликава сву немоћ правосудног система у Републици Српској и БиХ, каже народни посланик из Требиња Небојша Вукановић.

„Нажалост ни за три године тужилаштво и правосудни органи Републике Српске нису подигли оптужницу ни против једног осумњиченог. Ту има посланика, директора, одборника. „Случај Паповић“ најбоље показује колко је правосуђе корумпирано и заробљено и колико су моћници на власти у овој држави изван закона, како за њих не вриједе закони. Умјесто да имамо правоснажне пресуде и похапшене за које постоје јавно објављени документи о томе како су злоупотријебили положај и оштетили буџет нажалост они су данас на важним и кључним функцијама у овој држави.

Вукановић каже да сумња да ће против било ког од високих функционера бити подигнута оптужница.

(БН ТВ)


 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар