СЛАВА ЦРКВЕ У ЗАПЛАНИКУ

  • Јуче је одржан Петровдански сабор у Запланику, мјесту које се налази између Требиња и Дубровника, на крајњем југу Херцеговине.

Као и сваке године, сабор се одржава прве недјеље по Петровдану и на тај дан окупе се мјештани поријеклом из десетак села којима је црква Светих Апостола Петра и Павла саборна црква. Осим мјештана, сваке године дођу бројни пријатељи из Србије, Црне Горе и Дубровника.

Свету литургију служио је надлежни парох Александар Илић уз саслужење синђела Исаије, игумана манастира Светог Великомученика Георгија на Зубцима.

У име Града Требиња, слави цркве присуствовао је предсједник Скупштине Града Требиња г. Драгослав Бањак.


Црквени комплекс у Запланику чине двије цркве, од којих је једна давно порушена и чији су зидови сачувани до 1. м висине. Шире подручје око цркава је национални споменик БиХ од 2014. године и налази се под заштитом државе БиХ. Обје цркве су власништво Српске Православне Цркве (СПЦ).

Значајно је истаћи, да је ове године један дио богослужења обављен и у старој цркви, која је уз све потребне дозволе, и надзор др. Александра Ратковића археолошки истражена средином 2018. године. Уз свештенство, том чину присуствовао је и вјерни народ. Послије богослужења, свештеници, предсједник Скупштине Града Требиња и предсједник Црквеног одбора, поздравили су вјерни народ и честитали данашњи празник. У порти цркве за све присутне припремљена је трпеза љубави.

Текст: Милан Путица
Фотографије: Александар Д. Милићевић

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар