ШКОЛАРЦИ ИЗ СМЕДЕРЕВА У ПОСЈЕТИ НЕВЕСИЊУ (ФОТО)

Ученици двије основне школе из Смедерева који бораве у вишедневној посјети Херцеговини, данас су посјетили Невесиње.

Основци из Србије као и њихови наставници имали су прилику да виде некрополу стећака у Крековима, затим и узвишење Гребак одакле се пружа панорамски поглед на Невесиње. Након тога, Туристичка организација нашег града уприличила је кратак историјски час испред Споменика слободе на централном градском тргу. Приликом посјете Спомен соби представници Борачке организације упознали су госте о херојској борби наших бораца у посљедњем отаџбинском рату.

Приликом посјете Цркви Вазнесења Господњег госте је пригодном бесједом поздравио старјешина храма Младен Чалија.

Код споменика легендарном команданту Новици Гушићу школарци су такође имали прилику да сазнају више о догађајима везаним за митровданске битке. Посјета је настављена у ОШ „Ристо Пророковић“ гдје су их кратким програмом дочекали невесињски ученици.

Иницијативу за међусобне посјете и дружења основаца из Херцеговине и Смедерева покренуо је бивши народни посланик и велики завичајни прегалац Дејан Стошић.

Стошић је рекао да се идеја о међусобним посјетама дјеце из Херцеговине и Смедерева родила приликом његовог доласка у Невесиње на откривање Споменика пуковнику Новици Гушићу. Подсјетио је да је прва посјета ученика из Херцеговине била у септембру прошле године поводом Дана српског јединства када су дјеца имала прилику да виде многе знаменитости Смедерева и Београда. За септембар ове године планиран је поново долазак у Смедерево и обилазак Крушевца, Крагујевца, Новог Сада и Београда, рекао је Стошић.

− Ове године намјеравамо позвати и дјецу из Старе Херцеговине, тачније из Никшића, а планирамо у будућности да то проширимо на цијелу Републику Српску − додао је он.

Директорица ОШ“ Др Јован Цвијић“ из Смедерева Светлана Михајловић истакла је да је на ово студијско путовање у Црну Гору и Источну Херцеговину кренуло 50 одличних ученика из двије смедеревске основне школе. Како је рекла, током путовања посјетили су Никшић, Требиње, Љубиње, Билећу и Пребиловце који су на њих оставили најјачи утисак.

Директорка Михајловић истакла је да су у Невесињу одушевљени природом, чистим ваздухом, а посебно људима и њиховим гостопримством.

− Посебно ми је драго што су дјеца имала прилику да се упознају са важним догађајима из српске историје који су су одиграли на овом подручју − додала је Михајловић.

Директорка невесињске основне школе Мара Шаран захавлила се гостима на посјети и труду да се осјети та заједничка нит и љубав између Србије и Републике Српске.

− Надам се да ћете из Невесиња однијети лијепе утиске и пожељети да дођете поново − рекла је Шаран.

Госте је поздравио и пожелио добродошлицу и замјеник начелника Општине Невесиње Богдан Ботић.

−Драго ми је да сте данас успјели бар мало да упознате наш крај и чујете доста важних историјских информација које су битне не само за Невесиње него и цијели српски народ − рекао је Ботић.

Домаћини су приредили и заједничку вечеру и том приликом размијенили пригодне поклоне.

Радио Невесиње

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар