Дјеца из Смедерева и Београда у посјети Републици Српској и Црној Гори

  • ОТАЏБИНА је њива на којој се непрестано сеје и жање: ми жањемо што су сејали наши преци, а сејемо да имају шта жети наши потомци – порука је са којом је педесеторо ученика из основних школа „Јован Поповић“ из београдске општине Палилула и „Доситеј Обрадовић“ из Смедерева, у пратњи наставника, кренуло у шестодневну посету Херцеговини и Црној Гори, током које ће се упознати са историјом и традицијом ових крајева.

Деца из Смедерева и Београда у посети Републици Српској и Црној Гори (ФОТО: НОВОСТИ)

Срећан пут и остваривање чвршћих веза са домаћинима, испративши их из Београда, пожелео им је Мирослав Ивановић, председник општине Палилула.

Посета ће трајати од 6. до 11. јуна, а током шест дана ученици из Србије ће обићи Подгорицу, Манастир Острог, Никшић, Требиње, Пребиловце, Гацко.

-План је да у Подгорици ученике угости председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, затим ће обићи град и наставити пут до Манастира Острог, где ће се поклонити моштима Светог Василија. Ту ће преспавати и наредно јутро бити на Светој литургији, а након тога ће обићи Никшић и посетити владику Методија. Затим настављамо пут ка Требињу – рекао је

Дејан Стошић, велики пријатељ Херцеговине и Републике Српске, организатор путовања.

Он је истакао да је у Требињу предвиђен обилазак Старог града, посета Музеју Херцеговине, Херцеговачкој Грачаници, манастирима Тврдош и Дужи и Мркоњићима.

-Посетићемо и Пребиловце и Манастир Житомислић. У Требињу ће ученици спавати три ноћи, а биће смештени у Дому ученика. Петог дана крећемо за Гацко, где ћемо, такође, имати преноћиште и наредног дана се враћамо за Београд и Смедерево – појаснио је Стошић.

Ово је трећи пут да деца из Србије, на иницијативу Дејана Стошића, одлазе у посету Републици Српској, сада и Црној Гори. Он је организатор и узвратних путовања, па ће и ове године, поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, деца из Херцеговине боравити у Србији од 12. до 17. септембра, а придружиће им се и њихови вршњаци из Црне Горе.

-Република Србија је матица око које се окупља цео српски народ, нарочито из региона, а иако географска граница, река Дрина не треба да буде нешто што нас раздваја. Циљ ових посета јесте боље упознавање наших потомака, најмлађих генерација, са свиме што нас спаја, а заједничка нам је цела историја, заједничка нам је садашњост, и заједно треба да гледамо у будућност. Ко може боље да ради на учвршћивању тих веза, него поколења која долазе. А да би у томе успели, треба да се међусобно друже, упознају једни друге, али и поднебља из којих долазе, као и све оне кључне тачке на којима почивају наша духовност, традиција и државност. Да не стрепимо од времена која долазе, јер знамо да српски народ остаје на сигурним темељима – објашњава Стошић мотив за иницирање и организовање ових путовања.

Истиче да се годинама уназад труди да изгради мостове између Србије и дургих простора на којима живи српски народ, те да је увек задовољан када може да, макар једном активношћу, допринесе што чвршћем повезивању матице Србије са српским народом у региону.

ИЗВОР: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар