САОПШТЕЊЕ ЦО ПОДГОРИЦА: Фрескописац самоиницијативно насликао лик Здравка Кривокапића

  • Дубоко свјеснa да живимо у политички подијељеном амбијенту, Црква се труди да се увијек и у свему издигне изнад дневно политичких и партијских активности, призивајући и примајући у своју заједницу сваког човјека без обзира на његову партијску или идеолошку припадност.

 

Снимак екрана ФБ / Здравко Кривокапић

Зато сликање било ког политичког актера на фресци која изображава сахрану блаженопочившег Митрополита Амфилохија, није било у плану нити се о тој идеји уопште говорило.

Лик бившег премијера Здравка Кривокапића који је насликан у току ноћи, када иначе фрескописац ради на дефинисању ликова, искључиво је идеја самог фрескописца, који се при његовом осликавању није консултовао нити за то добио благослов ни од људи задужених за умјетничке радове у Митрополији ни од самог Митрополита Јоаникија. Колико је одлука да се овом историјском догађају, сахрани блаженопочившег Митрополита не дају било какве политичке конотације исправна показује и реакција јавности на овај, искључиво по расуђивању иконописца насликани лик, чије осликавање је био одмах повод да се поново покрене лавина коментара, расправа, међусобних оптужби, клевета, увреда и свега онога што нас као народ и браћу разједињује. А то је потпуно супротно духу Цркве, нарочито Митрополита Амфилохија око чијег одра смо се тога дана сви сабрали у братској љубави и слози. Сигурни смо, а томе свједочимо сваког дана да је и Митрополитов гроб већ постао ново духовно огњиште око кога се стотине вјерника свакодневно сабира  тражећи и налазећи у молитви Митрополитову помоћ, заштиту и утјеху.

Саопштење ЦО Подгорица
Извор: Митрополија

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар