Планирана изградња крака пруге Никшић-Подгорица ка Билећи

  • У Црној Гори је у будућности могуће очекивати проширење жељезничке мреже које би подразумијевало и изградњу крака пруге Никшић-Подгорица ка Билећи, наводи се у црногорском Националном програму жељезничке инфраструктуре 2021-2023. године.

У документу Владе Црне Горе истиче се да би проширење жељезничке мреже подразумијевало и изградњу нове пруге Пљевља-Бијело Поље /Равна Ријека/ и даље ка Беранама и Србији, односно Kосову и Метохији.

„Та два жељезничка правца представљају дио жељезничких пруга према Чапљини и Пећи“, пише у Националном програму, на основу урађених идејних рјешења са студијом предизводљивости.

У документу се истиче да укупна дужина жељезничке мреже у Црној Гори износи 327,72 километра и да је саобраћајна мрежа жељезничких пруга незадовољавајућа, ако се узме у обзир однос површине земље према дужини жељезничке мреже, те да је због рељефа неповољнијом чине техничко-експлоатационе карактеристике пруга које утичу на инвестиционе трошкове изградње и реконструкције и трошкове одржавања.

У Црној Гори је, наводи се, електрифицирано 90,14 одсто укупне дужине мреже отворених пруга.

Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар