ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ: Не заборавите да смо браћа, а не непријатељи!

  • Петропавлов манастир у Петровом пољу данас прославља крсну славу. У присуству бројних вјерника из Херцеговине и Србије, свету архијерејску литургију служили су епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије и умировљени владика Атанасије са свештенством и монаштвом.

petrovo-polje
Владика Григорије је истакао да празник Светих апостола Петра и Павла треба да нас подсјећа на мир и толеранцију.
„Чувајмо се ружних ријечи и ружних дјела, да не бисмо никога повриједили – јер када год некога повриједимо, ми повријеђујемо сами себе, а када год учинимо некоме добро тада смо учинили највише добра себи. Свети апостоли нас уче да треба све да истрпимо, упућујући на Господа који је све истрпио и молио се за оне који су га разапели“, казао је владика.

Он је поручио да у предстојећим изборима треба да љубимо једни друге и да никад не заборавимо – да смо сви браћа а не непријатељи.

„Поштујте свакога, гласајте за кога год желите, али немојте никога мрзити. Јер ћете само тако бити људи. Тако је говорио блаженоупокојени патријарх Павле – да волите и онога ко вас не воли. То је најважније, подсјећам вас на овај велики празник”, закључио је владика Григорије.
Након литургије уприличена је трпеза љубави.

petrovo-polje3

Полазак вјерника за Павлову пећину – гдје је по предању Свети Павле, кријући се од римске власти, покрштавао народ – је у 17 часова и 30 минута, испред манастира.
Игуманија Петропавловог манастира, Павла каже да је посебно срећна што је велики број вјерника данас присуствовао светој литургији.
Мјешетани, каже игуманија, славу манастира доживљавају као своју – па и током цијеле године манастир и околна села живе „као једна велика породица“.

petrovo-polje2
„Ми у манастиру имамо један одређени ред и стабилан ритам што нас разликује од већине породица у граду које живе неким убрзаним ритмом. Ми знамо тачно када устајемо, када се молимо, када бринемо о биљкама, дворишту, кувању. Уз наш манастир се и околина промијенила, дјеца расту уз нас, могу да нађу уточиште. Сваки дан нам малишани долазе, играју се. Па и када су бучнија, ја кажем сестрама – нека их, боље је да се овдје играју”, рекла је игуманија Павла.

С.П. / РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар