РС је настала као реакција на поновни покушај физичког уништења Срба

  • На Сајму књига представљена је и изузетно вриједна књига Република Српска у одбрамбено-отаџбинском рату, аутора Драгослава Илића, Марка Јанковића, Милене Михаљевић, Бориса Радаковића, Предрага Лоза, Мирка Цвијановића, Неђе Малешевића, Душана Павловића и Јовице Рудића.

Предраг Лозо, Милорад Којић, Горан Латиновић и Драгослав Илић (Фото: Т. Ћоровић)

Рецензент књиге др Горан Латиновић нагласио је да је морало да прође 20 година да се успостави какав – такав кадровски потенцијал у историјској науци Републике Српске, која данас са свега петнаестак доктора историјских наука драматично заостаје за Загребом и Сарајевом у погледу изучавања 90-их година ХХ вијека.

– Поједине књиге написане у озрачју у којима је Република Српска означена као посљедица агресије и геноцида, што по таквом схватању њено постојање чини неправедним, нашле су своје мјесто у западним политичким, образовним, медијским и другим центрима у којима се обликују тамошња политичка стратегија и јавно мњење. На таква настојања Република Српска може да одговори, поред осталог, и научним приступом који подразумијева архивска истраживања без којих нема озбиљне историјске науке, као и потпуном објективношћу у сагледавању узрока, главних токова и посљедица њеног стварања – рекао је Латиновић и додао да су у књизи успјешно приказани неки од кључних феномена одбрамбено-отаџбинског рата.

Предраг Лозо

Један од аутора књиге Предраг Лозо је истакао да смо генерација која болује од недостатка синтеза, до ове монографије.
– Тај недостатак синтезе био је условљен сталном реакцијом на истраживања супротних страна. Увијек смо каснили за оним што је већ на тим пољима написано у другим историографијама – рекао је Лозо који се посебно осврнуо на проблем „Сребренизације и Сарајевизације рата”.

– Жеља је да се читав карактер рата пренесе на ова два града и представи на једностран начин. Детаљна анализирања локалних дешавања, попут Добоја, Приједора, Мостара и других градова су показатељ да је фактографија најбоља брана искривљеним сликама онога што се дешавало у одбрамбено- отаџбинском рату – закључио је Лозо.

Један од аутора Драгослав Илић је рекао да се размишљајући како је Република Српска била могућа присјетио словеначког мислиоца Славоја Жижека који је закључио да је „Европска Унија естетски пројекат којем је потребан Јеврејин као антиестетски елемент”.

Драгослав Илић

– Разлог лежи у чињеници да у моменту настајања и развоја Европске Уније јеврејски народ тежи за окружењем својих националних држава – рекао је Илић примјећујући да би у огледалу деведесетих видјели управо тог Жижековог Јеврејина.

– Како је српски народ излазећи из Југославије, имајући искуство промашене интеграције имао потребу да заокружи своју националну државу, а та потреба макар на територији Босне и Херцеговине доминантно је била одређена са макар два елемента свести. Први елемент је потпуно јасна свијест да су Срби у Босни и Херцеговини своји на своме, иако им је готово више од 100 година (готово вијек и по) негиран идентитет у Босни и Херцеговини. И други елемент који се јасно види у свим оснивачким документима Републике Српске, то је свијест о преживљеном геноциду Независне државе Хрватске – рекао је Илић који је закључио да је РС настала као реакција на поновни покушај физичког уништења Срба.

Т. Ћоровић / Српско коло

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар