Платане напала пепелница

  • Младо лишће на 16 платана, симбола Требиња, обољело је од пепелнице, а кора стољетних стабала суши се и опада.

platani1
У Одјељењу за стамбено-комуналне послове кажу да је мијењање коре нормална појава, а да су промјене на листовима посљедица пепелнице, од које су обољели само млади изданци – они који прољетос нису хемијски третирани.
„Болест је видљива на младим гранама и, према процјенама стручњака, не би се требала ширити на старије листове. Ова болест, којој одговара влага и топлота, углавном се престаје ширити у јулу, када наступе високе температуре ваздуха“, појаснио је за Радио Требиње в.д. начелника овог одјељења Мишо Бакоч.
Он каже да за сада нема потребе да се платани поново хемијски третирају, а уколико се болест буде развијала – предузеће се одговарајуће мјере.
platani2
Приликом недавне провјере здравственог стања требињских платана, Бодо Зигерт, европски сертификовани вјештак за његу и статику стабала и власник фирме „Нирнбершка њега дрвећа“, заједно са београдским стручњацима, констатовао је да на овом дрвећу нису потребне озбиљније интервенције у наредним годинама.
Крошње требињских платана прошле године су скраћене и повезане по инструкцијама стручњака за одржавање овог дрвећа из Њемачке, након што је стогодишњаке у центру Требиња напала гљива трулежница.

Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар