ПРОМОЦИЈА САБРАНИХ ДЈЕЛА ПЕРА СЛИЈЕПЧЕВИЋА 2014. ГОДИНЕ (АУДИО)

  • У организацији завичајног удружења Клуб Гачана у Београду на челу са предсједником Светозаром Црногорцем 28. априла 2014. године у Задужбини Илије М. Коларца одржана је промоција „Сабраних дјела Пера Слијепчевића“.

О лику и дјелу Пера Слијепчевића говорили су академици Алекса Буха, Рајко Петров Ного, Радован Вучковић и Станиша Тутњевић.
Промоцију је водио чувени српски новинар Милош Марковић.

Перо Слијепчевић (1888-1964), угледни професор универзитета у Београду је у плејади истакнутих српских интелектуалаца двадесетог вијека представљао изузетну стваралачку личност. Као велики ерудита и мислилац вршио је у своме времену снажан утицај у многим областима интелектуалног живота.

Слијепчевић је један од најбољих германиста, ког је српска наука у књижевности имала. Написао је бриљантне есеје о српској књижевности, култури и писцима.

Осим тога његовом политичком, историјском и културно-просвјетном раду нема равног у омладинској генерацији пред Први свјетски рат, већ и уопште у српској култури.

Учесник је у балканским ратовима као добровољац. Са Владимиром Гаћиновићем одлази у Америку и скупља добровољце,помоћ за настрадале породице велеиздајничког процеса и ради на обнављању Просвјете, чији је касније био секретар.

Он је један од најзначајнијих представника Младе Босне, њену визију и идеологију уобличио је у фактичко-историјски рељеф а о јунаштву и жртви њених јунака изрекао је и написао најтужније и најлепше ријечи. Слијепчевићеве огледе о старим српским задужбинама стручњаци сматрају бисерима српске есејистике, који су достојни и најстрожије антологије европског есеја.

Сабрана дјела Пера Слијепчевића одштампана  су у десет томова у издању куће ,,Свет књиге“ из Београда и Академије умјетности Републике Српске из Бањалуке.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар