У Невесињу представљена „Споменица Младе Босне 1914 – 2014„

  • У организацији Општинског одбора „Просвјете“ Невесиње вечерас је у Градској галерији промовисана књига „Споменица Младе Босне 1914 – 2014 „ аутора академника Војислава Максимовића.

spomenica-1
Двотомно дјело садржи пјесме и прозна дјела Младобосанаца, потресна писма родбини и пријателјима, записнике са суђења, период утамничења, пјесме и прозу других аутора посвећену њима, као и обилје текстова који ће помоћи да читаоци осјете дух времена и српског народа из тог периода.
Приређивач књиге академик Војислав Максимовић рекао је на промоцији да је његова главна мотивација била потреба да не дозволи да падне заборав на све Младобосанце, величину њихове жртве и страхоте њиховог страдања, али и на то да су то били образовани, талентовани млади лјуди, који су се свјесно борили за слободу.
Максимовић је истакао да је ријеч о књизи која је у овом времену потребна због оспоравања и вријеђања “Младе Босне”.
Доц. др Драга Мастиловић за „Споменицу Младе Босне“ је рекао да је то капитално дјело српске културе уопште, а мр Момчило Голијанин је исказао захвалност приређивачу на великом труду и обимној грађи која даје потпуну слику о овом покрету и Сарајевском атентату.
Предсједник Главног одбора СПКД „Просвјета“ Слободан Савић подсјетио је да је књига имала више промоција широм Републике Српске, у Београду и Бечу и да је награђена на Сајму књиге у Бањалуци.
Извор: Радио Невесиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар