ПРОЈЕКАТ ИАН: Бесплатне медицинске, психолошке и правне услуге за жртве тортуре међу избеглицама и расељеним лицима

  • Међународна мрежа помоћ (ИАН) је локална невладина организација која је основана 1997. године у Београду са циљем пружања помоћи избеглицама и расељеним лицима који су избегли из Хрватске, Босне и Херцеговине и са Косова.

 

Од 2000. године у оквиру ИАН-а је успостављен Центар за рехабилитацију жртава тортуре који је имао за циљ пружање медицинске, психолошке, психијатријске, правне помоћи особама које су имале искуство тортуре у рату, које су биле затваране, у логорима, малтретиране, злостављане од стране службених лица, као што су војска, полиција или неких других службених особа.

У оквиру пројеката које ИАН спроводи, „Борба против тортуре и некажњивости“ и „Свеобухватна акција против тортуре“, а које финансира Европска комисија предвиђене су бесплатне медицинске, психолошке и правне услуге за жртве тортуре међу избеглицама и расељеним лицима.

У оквиру медицинске помоћи корисницима су доступни прегледи лекара интернисте а по потреби и други специјалистички прегледи, дијагностика, препоруке и у одређеним случајевима подршка у лековима.

У оквиру психолошке помоћи корисницима је доступна индивдиуална психолошка помоћ и по потреби психијатријска интервенција.

У оквиру правне помоћи корисницима су доступни правни савети које пружа партнер на пројекту YUCOM.

Процедура којом се корисници упућују на било коју врсту помоћи је следећа:

1. Клијент се мора јавити у канцеларију ИАН-а на телефон: 063/389-729, 063/389-279
2. Приликом позива клијенту ће бити заказан термин за иницијални разговор и преузимање упута (за медицинску, психолошку или правну помоћ) у просторијама ИАН-а на адреси: Кнеза Милоша број 95/4, Београд (од 1. јула на новој адреси: Александра Костића 8/2, Београд)
3. Након иницијалног разговора и преузимања упута клијент ће бити телофонским путем обавештен о термину састанка са специјалистом (лекар, психолог, правник).

Процедура заказивања преко ИАН-а је неопходна за сваки појединачни састанак са специјалистом. Корисници без упута и заказаног термина од стране ИАН-а неће бити примљени код лекара, психолога и/или правника.

Критеријум за клијенте који могу добити помоћ:
– Жртве тортуре (које су биле затваране, у логорима, малтретиране, злостављане од стране службених лица, као што су војска, полиција или неких других службених особа)
– Високо трауматизоване жртве рата
– Социјално угрожени појединци – избеглице и расељена лица

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар