Програм манифестације „Дани Милоша Црњанског“

Сваки љубитељ књижевности је свестан вредности дела Милоша Црњанског.

То дело је, без дилеме, у подацима српског идентитетског документа. Као и кајање које му дугујемо за све године непризнавања блиставости, коју нам је заклањала копрена смутног времена.

И док је нас, ићи ће руку под руку његова величина и наше кајање. Зато су овакве манифестације нужност наших и будућих генерација. Да му покажемо да смо бољи, да га обрадујемо на некој његовој звезди у космичком бескрајном плавом кругу, а себи да помогнемо.

Херцеговци имају, чини ми се, разлог више. Јер Херцеговци имају завет да заувек поштују свако дело подршке и сваку велику реч која им је упућена.

Зна се да Црњански није крио одушевљење лепим, српским, херцеговачким језиком Јована Дучића.

О Херцеговини је записао: „Херцеговина је, изгледа, срце наше земље и лепота тела тамо је дивна и општа; лепота и архаизам наше народне песме, етички велике и вечније од свих других уметничких манифестација наше расе; сва та крвава прошлост која лелече из гусала, сад је време да се увиди, била је лепота есхилска, судбином нам досуђена.“

Искрено сам обрадована једном оваквом манифестацијом, коју Црњански одавно заслужује! Као и увек, Херцеговци ће дати свој допринос.

Љиљана Ђого Петровић

29.11. Нови Сад

12:00, Матица српска, Предавање: „Српско становиште“
■ Гост: Зоран Аврамовић
до 14:00: Писци посећују новосадске средње школе
19:00, Матица Српска: Писци о Милошу Црњанском

30.11. Нови Сад

10:00, Матица српска: Округли сто о тумачењу дела Милоша Црњанског
19:00, Матица Српска: Додела књижевне награде „Бескрајни плави круг“

01.12. Ново Милошево

12:00, Банатски културни центар: Трибина о Милошу Црњанском
■ Предавач: проф. др Зоран Ђерић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар