БЕОГРАД, 28. НОВЕМБРА 2019. ГОДИНЕ: ПРИДВОРИЦА – симбол усташких злочина у НДХ

  • У четвртак, 28. новембра 2019. године са почетком од 14 часова у свечаној сали Дома војске Србије одржаће се промоција књиге „ПРИДВОРИЦА – симбол усташких злочина у НДХ“

 

О књизи ће говорити аутори: проф. др Митар Ковач, проф. др Спасоје Мучибабић,  пуковник Петко Рашевић, православни публициста Ранко Гојковић, проф. др. Милија Пршић и др Драган Петровић.

Крвави Божић је назив за ужасни злочин које су починиле муслиманске усташе у источној Херцеговини, у селу Придворица, недалеко Гацка, у зиму 1941/42 на православни Божић. Том приликом је на најмонструознији начин убијено најмање 180 Срба, а међу њима велики број стараца, жена и дјеце, становника овог села. Највећи дио жртава у овом злочину настрадао је хладним оружјем (ножеви, мачете, жица) или су живи спаљивани у својим кућама или помоћним објектима (шталама).

Свих 150 усташа, учесника овог ужасног злочина су одликовани указом Анте Павелића, усташког поглавника.

Послије Другог свјетског рата, комунистичке власти у Југославији нису дале да се прича о злочинима над Србима, зарад идеологије братства и јединства јужнославенских народа.

О овом  злочину, постоји врло мало доказа и свједочења.

Овај божићни покољ у Придворици је специфичан јер су усташе убиле најмање 20 беба, у колијевкама. Тако је село Придворица постало симбол српског страдања Срба у Другом свјетском рату.

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар