БИЛЕЋА: Програм манифестације „Донцима у част“

  • Тродневна манифестација „Донцима у част“, уз богат културно-умјетнички програм, биће одржана у Билећи од 1. до 3. новембра, поводом вијека од доласка Донског кадетског корпуса.

ЗК „Освит“ традиционално организује помен умрлим и погинулим припадницима Донског пука, који имају своје посебно мјесто у Градском гробљу у Билећи, као и руским добровољцима који су у Одбрамбено-отаџбинском рату дали животе за Републику Српску (Фото: Независне новине)

Организатор манифестације Завичајни клуб „Освит“ из Билеће најавио је за понедјељак, 1. новембар, свечану академију у Дому културе „Јевто Дедијер“, са почетком у 19.00 часова.

У програму академије учествоваће првакиња драме Народног позоришта у Београду Ивана Жигон, Црквени хор „Свети Василије Острошки и Тврдошки“, музичке школе из Требиња, Етно група „Симонида“ из Невесиња, те многи други умјетници из Билеће и Херцеговине и гости из Русије.

Другог дана манифестације, у уторак, 2. новембра, у 9.00 часова планирани су помен и полагање цвијећа на Руском гробљу у Билећи, а у 11.00 часова полагање цвијећа на спомен-плочу погинулим борцима отаџбинског рата 1991-1995, те посјета спомен-соби у Билећи.

Истог дана у 12.00 часова најављена је посјета спомен-капели на Корићкој јами у селу Корита и посјета храму Светог Јована Кроштантског у том селу, док ће у 19.00 часова у билећком Дому културе бити отворена изложба под називом „Билећки знаменити Донци“.

Пројекција документарних филмова „Руски кадети у Билећи“, аутора Сање Пешут и „Руска емиграција у Билећи почетком 20. вијека“, аутора Дејана Пухала биће одржана у 19.30 часова.

Трећег дана манифестације „Донцима у част“, у сриједу, 3. новембра, најављено је „Братско вече“, када ће бити одржана пројекција филма „ДККК 2021“ и програм културно-умјетничких друштава из Билеће.

Из Завичајног клуба „Освит“ су истакли да се очекује долазак еминентних гостију из Русије и представника Владе Републике Српске.

Генерални спонзор манифестације је „Електропривреда Републике Српске“.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар