Преминуо Јован Мирковић, предратни директор Спомен-подручја Јасеновац

  • У Београду je  у 77. години живота преминуо Јован Мирковић, историчар и музејски савјетник Музеја жртава геноцида и предратни директор Спомен подручја Јасеновац, коме је посветио цијели живот.

 

Јован Мирковић рођен је 1. новембра 1943. године, у Брезовцу Субоцком, општина Новска у Славонији.

Завршио је Педагошку академију у Петрињи и положио стручни испит за звање наставника, затим Филозофски факултет у Сарајеву, група историја.

Стручни испит за звање кустоса положио је у Музејском документационом центру у Загребу 1991. године. Стручно звање вишег кустоса стекао 2007. а музејског савјетника 2012. године у Народном музеју у Београду.

На Филозофском факултету у Сарајеву био је на постдипломским студијама, које су прекинуте због ратних дешавања деведесетих година.

Радио је у привреди и у просвјети. Од 1. септембра 1978. године радио је у Спомен подручју Јасеновац чији је директор био у два мандата (1978-1980. и 1990-1991. године).

Био је директор Народног свеучилишта Новска године, а у Музеју жртава геноцида у Београду радио од 1. марта 1999. године на радном мјесту кустоса-истраживача, до 2013. године када одлази у пензију.

Аутор је и уредник више књига од великог значаја за проучавање система концентрационих и логора смрти Јасеновац, као и страдања српског и других народа на подручју окупиране Југославије у Другом свјетском рату.

За његове заслуге и животно дјело, Синод СПЦ 30. јануара 2020. године одликовао га је Орденом Светог Деспота Стефана Лазаревића.

Преузето са: СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар