Трифко Лакић – колекционар старих предмета са подручја Херцеговине (Видео)

Трифко Лакић из Требиња већ дуже од десет година бави се интересантним хобијем – сакупљањем старих предмета са подручја Херцеговине, без којих је некада свакодневни живот био незамислив. Неки од ових предмета стари су и више од једног вијека.

screen-11.14.4113.02.2016

У Трифковој богатој колекцији налази се више од 400 експоната које је годинама сакупљао по херцеговачким селима. Управо из љубави према селу, традицији и неким минулим временима проистекла је и Трифкова идеја за овај необични хоби. Већину предмета сам је пронашао, а неке је добио и на поклон од пријатеља.

– Први пут када сам почео скупљати отишао сам на село гдје сам се родио и почео, видио неке старе ствари и почео сам их скупљати једну по једну. Доносио сам их кући, па онда неко би дао са стране, из другога села, из других мјеста, тако да то не би остало у забораву, да ова млађа генерација, ови нараштаји виде са каквим се предметима суочавало, са каквим се предметима радило, како се носила вода, како се обрађивала земља, рекао је колекционар старина Трифко Лакић.

Међу Трифковим старинама могу се пронаћи готово сви они предмети без којих живот једног Херцеговца некада није био могућ. Жрвањ за кукуруз, стап за масло и млаћаницу, српови, петролејке, сингерице, дрвени плугови, каце и бурила, сабље са почетка прошлог вијека, кантари, само су неки од предмета који се могу виђети у колекцији овог Херцеговца. Иако је било понуда, ове старине, кажа Трифко, нипошто не би продао.

– Било је понуда и за продају и за куповину, али нисам то хтио продавати. Можда неко други буде хтио продати, али ја не бих за сада продавао.Ооставио бих да имам колекцију такву за будуће нараштаје. ко хоће да види може слободно доћи, казао је Трифко.

Поједини предмети потичу с почетка 20. вијека, а Трифко претпоставља да има и оних који су стари и до неколико стотина година. Најстарији међу њима, можда Трифку и најдражи су буренце из 1902. године, те стара вага која још увијек функционише.

– Најстарији предмет који посједујем је ово буренце од 4,2 литра. То је из 1902. године. То је обиљежен предмет, на њему је стављена година када је израђен, а можда има и старијих предмета…. На ову вагу се мјери до 50 килограма, а на ову до осам килорама и то је још у исправности. Исправна и тачна.
Kада би их проналаизио, већина предмета, прича Трифко били су у лошем стању, па их је требало рестаурирати, што је захтијевало и новчана улагања. Само фарбање старог креденца коштало га је 40 KМ. Након што их очисти, ове старине Трифко премаже загријаним ланеним уљем како би их заштитио од даљег пропадања. Иако није у званичној понуди града, колекцију овог Требињца разгледали су бројни туристи, али и неке познате личности.

– У једном наврату свратио је и Љубиша Самарџић са женом. Био је ту у посјети. Kада је боравио у Дубровнику, довео га је човјек ту и одушевио се овим.

Већи дио предмета из Трифкове колекције користио се и за снимање филма Емира Kустурице „На Млијечном путу“. Иако његове старине још увијек нису званично у туристичкој понуди града, сви они који желе да разледају ове интересантне херцеговачке предмете, увјек су, каже, добродошли у његову породичну кућу у насељу Засад.

Погледајте видео

Неда Петковић/Елта ХД

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар