Упознајте Гачане – творце најбољег домаћег ИТ рјешења против короне

  • Херцеговина увелико бруји о двојици Гачана који су освојили прву награду на првом онлине хацкатхону у БиХ који је недавно организовала компанија Проинтер ИТСС.

    Миљан Сикимић и Божо Бјековић

    Миљан Сикимић и Божо Бјековић, 25-годишњаци са већ успјешним каријерама, понудили су, према оцјени жирија, најбоље рјешење у борби против коронавируса. Осмислили су мобилну апликацију која би помогла у проналажењу особа које су биле у контакту са зараженима, али и необичан начин да уз помоћ скенирања QР кода мобилним телефонима, грађани покажу одговорност и поштовање правила “остани код куће”, за шта би најревноснији били и награђени.

“И као асистент на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву, а и одраније као студент имао сам доста искуства са разних такмичењиа. Од велике помоћи био је мој пријатељ Божо који је дипломац Факултета техничких наука у Новом Саду и ради у ИТ компанији коју су основале његове колеге са факултета. Ипак, овај хацкатхон био нам је посебан изазов, јер је требало наћи рјешење које у овако озбиљној здравственој кризи може помоћи људима”, каже Миљан.

Миљан прича да су процијенили да је један од највећих проблема правовремени проналазак особа које су биле у непостредној близини са зараженима, као и начин да се људи приволе да остану код куће.

“Успјели смо да кроз исту апликацију ријешимо оба проблема и поносни смо што је баш наше рјешење проглашено најбољим”, наглашава Миљан Сикимић.

Александар Шаровић

И на Палама се већ чуло за 22-годишњег Александра Шаровића, који скромно каже да у тако јакој конкуренцији хацкатхона друго мјесто уопште није очекивао, па се зато награди још више обрадовао. На трећој је години Факултета техничких наука у Новом Саду, програмирање је дио његовог живота већ пет година, а почесто и свирка, коју посебно воли. Каже да му је, наприје, пало на памет да покуша да нађе рјешење из области медицине, али се, размишљајући и о неким “техничким” детаљима, ипак одлучио за помоћ привреди.

„За мене је ово био велики изазов, јер се никад досад нисам бавио рјешењима која врло конкретно могу помоћи људима. Осмислио сам платформу на којој привредници могу наћи своје пословне партнере, али и све информације које држава може да им понуди, прије свега у превазилажењу ове кризе. То је систем који би омогућио више функционалности, а све би се дешавало на једном мјесту, тако да мислим да је врло користан и примјењив, прије свега малим и средњим предузећима”, објашњава Александар.

Александар не крије да ће му успјех на хацкатхону бити додатни мотив да се опроба у оваквим и сличним рјешењима у будућности.

Успјех на хацкатхону биће мотивација и 24-годишњем Бојану Јанковићу из Трна, који је за своју апликацију којом би се регистровали потенцијални контакти са зараженима коронавирусом, освојио трећу награду. Он је већ увелико дипломац, графички инжењер по струци и не фали му искуства у осмишљавању апликација, али каже да на оваквом такмичењу никад није учествовао.

Бојан Јанковић

“Пожелио сам да се пријавим рачунајући да као појединац тешко могу да имплементирам рјешење попут овог, иако сам га већ неко вријеме имао у глави. Размишљао сам – ако иза тога стоји Проинтер, то је друга прича”, каже Бојан.

Он објашњава да његова апликација може да помогне тако што ће се регистровати контакт особа која је инсталира са контактом онога ко јесте или би потенцијално могао бити заражен.
Бојан Јанковић

Ако дођете у такав контакт, одмах ћете бити обавијештени, што олакшава све даље процедуре, и вама и љекарима. Знам да је у вези са таквим и сличним апликацијама било питања у смислу заштите података корисника, али то је у овом тренутку практично немогуће. Примјера ради, кад инсталирате апликацију за трчање, што већ имају скоро сви који се тиме озбиљније баве, она на исти начин прати ваше кретање као што би пратила и ова, а вјерујем да би, у доба короне, оваква апликација била много кориснија”, каже Бојан који намјерава да се и даље бави сличним стварима, јер је покренуо и своју агенцију.

Организатори истичу да је и ово такмичење показало да на нашим просторима не фали ИТ талената и ентузијаста. На Хацк&Солве Wеекенд, први онлине хацкатхон у БиХ који је половином априла организовао Проинтер, стигло је 39 приједлога за борбу против короне. Три првонаграђена освојила су новчане награде од 1.500, 1.000 и 500 конвертибилних марака.

Извор: Независне
Преузето са Леутар.нет

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар