Постављени спискови са именима страдалих у Капели и спомен-костурници у Ливну

  • У оквиру обнове и завршетка капеле и спомен-костурнице Свете Великомученице Марине у порти ливањске цркве Успења Пресвете Богородице, у којој су 1991. године похрањене кости Срба мученички пострадалих од усташа на више стратишта лета 1941. године, постављене су табле са именима страдалника.

spisak2a

Због грађанског рата у БиХ који је започео 1992. године, спомен-капела није завршена према предвиђеном пројекту. Оно што је завршено тешко је оштећено те ратне године, а кости страдалника разбацане. У том нељудском чину уништени су и спискови страдалих постављени на унутрашњим зидовима крипте, као и витрине са предметима страдалника пронађеним са костима страдалих, видно је оштећен мермер на крипти, а улазна врата су нестала.

Спомен капела се фазно обнавља и завршава, са циљем да планирани радови буду завршени до обележавања седамдесетпете годишњице српског страдања, односно до Огњене Марије 2016. године.

Компанија Принт Ин из Батајнице, израдила је табле са списковима страдалих чија имена су до сада са сигурнишћу утврђена. Табле са диодама које осветљавају имена страдалника, постављене су у крипти, поред саме гробнице где почивају мошти страдалника.

Овом приликом се, у име парохије Лијевањске, Удружења Огњена Марија Ливањска и потомака страдалника захваљујемо се компанији Принт Ин и запосленима.

У оквиру радова на обнови, наменским средствима приложника који није желео да се његово име објављује, израђен је и отпремљен у Ливно полијелеј за спомен капелу. Његово постављање се ускоро очекује.

Прикупљање прилога за обнову Капеле и спомен-костурнице је и даље у току, па и овом приликом апелујемо на све оне који могу да дају свој прилог, како би смо завршили овај велики посао и одужили се према нашим мученицима.

Извор: Удружење Огњена Марија Ливањска

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар