Aлијагић би да се дочепа имовине РС у Хрватској!

  • Власник предратне браварске радње у Требињу и актер једног од најпознатијих правосудних спорова у БиХ, Салих Алијагић, жели да се дочепа имовине Републике Српске у Хрватској, сазнаје Прес!

salih_alijagic
Алијагић преко Општинског суда у Дубровнику жели да издејствује „признање стране судске пресуде“, односно признање пресуде Основног суда у Требињу према којој РС, њему и његовом брату Муамеру, треба да исплати 6.033.985 KМ на име уништене имовине у току рата. Циљ његовог захтјева, упућеног Министарству трговине и туризма РС и граду Требиње, јесте да заобиђе Закон о унутрашњем дугу РС према којем наведени износ треба да му буде исплаћен у обвезницама РС и да се умјесто обвезница, дочепа имовине РС.

Према тврдњама правника одлично упућених у случај „Алијагић“, у случају да Министарство трговине и туризма РС и град Требиње прихвате Алијагићев захтјев и пристану на признање пресуде, она би постала дио правосудног система Хрватске и Алијагић би, умјесто обвезница, могао да тражи запљену имовине РС у Хрватској из које би намирио своја потраживања.

– Министарство трговине и туризма и град Требиње, преко Правобранилаштва РС, треба једноставно да негативно одговоре на захтјев Општинског суда из Дубровника преко којег им је Алијагић упутио приједлог за признање стране судске пресуде. Пошто не постоји реципроцитет, односно нема споразума о међусобном признавању пресуда између БиХ и Хрватске, на тај приједлог треба негативно одговорити. Поред тога, прихватањем тог приједлога, био би прекршен Закон о унутрашњем дугу РС – објашњавају наши саговорници.
Салих Алијагић је прије више од двије године у сарајевским медијима практично најавио да ће покушати да се дочепа имовине РС у Хрватској.

– Да хоћу, сада бих могао преузети „Нафтне терминале“ у Плочама и мени добро. Али нећу! Знам да у Хрватској постоје некретнине чије је власништво нека од општина или фирми из РС. Ако не буде ишло никако другачије, ја ћу штету коју су ми направили прије тачно 20 година, намирити имовином РС у Хрватској. Спреман сам и да Суд у Стразбуру изврши арбитражу. Једино нисам спреман и то никада нећу прихватити да ми РС сада да неке папире, тј. обвезнице и тиме ми као намири штету – рекао је Алијагић прије више од двије године.

Они тврде да је у предмету „Алијагићи“ ријеч о унутрашњем дугу РС, због чега се измирење штете мора вршити искључиво у складу са Законом о унутрашњем дугу РС који је „леx специалис“ закон. Наши саговорници подсјећају да се тај закон односи на материјалну и нематеријалну штету насталу у периоду ратних дејстава од 20. маја 1992. до 19. јуна 1996, истичући да је штета по браћу Алијагиће настала 1993. године због чега се и новчане обавезе према њима морају извршавати искључиво по том „леx специалис“ закону.

– Тај закон се још од 2006. године примјењује на све пресуде у случају ратне штете, а он је и усвојен да буџет РС не би дошао у опасност због бројних судских пресуда. Kључни повод за доношење овог закона био је управо случај „Алијагић“ који се на судовима повлачи још од 1999. године, а који је почео одштетним захтјевом од око 34 милиона KМ да би на крају спао на нешто више од шест милиона марака – објашњавају правни експерти.

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић потврдио је за Прес да је од Општинског суда у Дубровнику добио приједлог Салиха Алијагића, истичући да ће на њега негативно одговорити.

Што се нас тиче, то је правно потпуно чиста ствар. Не можемо дати сагласност на приједлог за признање судске пресуде, јер бисмо прекршили Закон о унутрашњем дугу РС. Према том закону сви одштетни захтјеви за ратну штету измирују се у обвезницама с роком отплате од 20 година, а у случају браће Алијагићи о томе постоји судска пресуда и ствар је за нас потпуно чиста – каже Вучуревић.

Он додаје да му се чини да Алијагић само покушава да исцрпе све правне лијекове да би могао да се обрати Европском суду за људска права у Стразбуру.
Из Министарства трговине и туризма јуче нисмо успјели да добијемо одговоре на питања како ће поступити у овом „повампиреном“ предмету, али очекује се да министарство неће заузети другачији став од градоначелника Требиња.

Извор: Пресс.РС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар