Покренута акција за обнову Саборног храма у Невесињу

  • На Невесињском сијелу, које је предходног викенда одржано у Београду, покренута је акција за помоћ у обнови Саборне цркве у Невесињу.

обнова 01
Црква Вазнесења Господњег у Невесињу изграђена је давне 1886. и од тада је више пута обнављана у различитим обимима. Оштећења која је претрпио храм посљедњих неколико деценија захтијевају нову санацију.
Старјешина Храма протојереј – ставрофор Зоран Илић каже да је уређење храма и околине почело 2006. године и да је до данас урађено пуно посла.
Подсјећа да је изграђен тријем и помоћни објекти за централно гријање, црквена продавница у порти, централно гријање у цркви и Парохијском дому. Урађени су нови иконостас, излаз из порте на централну градску улицу, фрескописање цркве, санација крова, а поплочане су и стазе и плато у порти.

Радећи пројекат санације и заштите продора влаге у храм, инжењери из Института за грађевинарство су утврдили да је црква статички угрожена и да је потребна хитна статичка санација. За реализацију пројекта потребно је 153.000 КМ.

обнова 02
Илић је рекао да средствима из редовних прихода Саборне цркве у Невесињу није могуће извести овај пројекат у догледно вријеме, па је помоћ неопходна.
– Зато смо одлучили да покренемо акцију у Србији и другим земљама. Велику захвалност дугујемо нашим земљацима Милутину Кокотовићу из Смедеревске Паланке, Обраду Пашајлићу из Пожаревца и људима из Удружењу Невесињаца у Београду, који су са пуно љубави и вјере подржали ову акцију – нагласио је Илић.

 

Радио Невесиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар