Плави дворац – резиденција принца Данила „свијетле наде Српства“

  • Када је књаз Никола Петровић одлучио да ће Цетиње остати трајна престоница Црне Горе уследио је бржи развој града, па је тако књаз донео и одлуку да се сагради резиденција за свог наследника Данила.

Резиденција је завршена 1895. године. Градили су је најбољи италијански  и црногорски мајстори па је пленила својим сјајем. Била је то спратна зграда са четири пара стубова у приземљу и на спрату са коринтским капителима. Приликом градње резиденције-дворца било је заступљено више стилова што је допринело његовој лепоти. Посебно су се истицали репрезентативни хол и свечана сала на спрату са раскошном таваницом. Цео објекат је био ограђен, а у дворишту су били тениски терен и базен. Двор је 1910. године добио и електрично осветлење.

Књижевни лист „Луча“ који је излазио на Цетињу у организацији друштва „Горски Вијенац“  је 1895. године у свом јунском броју објавио „Поздрав Његовоме височанству Књазу Нашљеднику приликом сретног преласка у нови двор.“

Поздрав је била песма коју је написао Ж. Драговић, а она гласи:

Нови Двор Ти сретан био
Црногорски Нашљедниче,
Величина, срећа, слава,
Нек Ти у њем` цвијета, ниче …

А отоле нека широм
Српства лети и завлада,
Широм Српства, којему си
Ти свијетла вазда нада!

То дугујеш Оцу Твоме,
Чије срце вазда бије
За то, да Му Српство буде
Што славније и сретније.

То дугујеш Црној Гори,
Што је крвави барјак вила
Петсто љета само за то,
Да би Српство избавила.

У то име Двор Ти сретан
Црногорски Нашљедниче,
Величина, срећа, слава
Нек Ти у њем` цвјета, ниче!

Ти „онамо“ други дига`
Ђе двор бјеше „Твога цара“
Славу Теби запјевали
С Дечанскога олтара!

Престолонаследник Данило је резиденцију користио све до 1916. године. Између два светска рата у овој згради била је Цетињска гимназија. После Другог светског рата у згради је био музеј и галерија.

Некадашња резиденција Књаза Данила данас се зове „Плави дворац“, а од 2010. године то је резиденција председника Црне Горе. У њему више не одјекују стихови поздравно-заветне песме приликом успостављања првобитне намене.

Припремио: Миливоје Мишо Рупић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар