Слободна Херцеговина » Њемци спасавају платане?
НАСЛОВИ

Њемци спасавају платане?

  • На позив Одјељења за стамбено-комуналне послове Градске управе, тим стручњака из Њемачке данас је урадио додатне анализе здравственог стања платана у центру града.

IMG_2770
Бодо Зигерт, европски сертификовани вјештак за његу и статику стабала, каже да су испитали структуру дебла и да ће на основу резултата које добију урадити елаборат о стању требињских платана.
„Платани у Требињу структурно гледајући су у добром стању, али има много сувих грана и мјеста гдје треба интервенисати“, навео је он.
Мирјана Ратковић, начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове града Требиња истиче да су доведени најбољи стручњаци, овлаштени за елаборате о квалитету и здрављу стабала дрвећа у Европи.

IMG_2773„Улажемо напоре да би заштитили грађане Требиња и стољетне платане. Стручњаци из Њемачке данас су обавили додатна испитивања пет платана у најлошијем стању, како би се у што краћем року предузеле мјере за рјешавање овог проблема“, навела је Ратковић.
Подсјећамо, требињски платани болују од тружели централних дијелова стабла, а од 16 испитаних у дрвореду у башти “Платана”, пет је у веома критичном стању, закључено је недавно на презентацији елабората „Анализа стања стабала платана у башти хотела ‘Платани’ са приједлогом могућих мјера“.
Елаборат је на захтјев Градске управе урадио стручни тим Истраживачко-развојног и пројектног центра „Шума Српске“ у сарадњи са стручњацима из Шумарских факултета у Бањалуци и Београду.
Извор: Радио Требиње /Д.М.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина