Њемци спасавају платане?

  • На позив Одјељења за стамбено-комуналне послове Градске управе, тим стручњака из Њемачке данас је урадио додатне анализе здравственог стања платана у центру града.

IMG_2770
Бодо Зигерт, европски сертификовани вјештак за његу и статику стабала, каже да су испитали структуру дебла и да ће на основу резултата које добију урадити елаборат о стању требињских платана.
„Платани у Требињу структурно гледајући су у добром стању, али има много сувих грана и мјеста гдје треба интервенисати“, навео је он.
Мирјана Ратковић, начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове града Требиња истиче да су доведени најбољи стручњаци, овлаштени за елаборате о квалитету и здрављу стабала дрвећа у Европи.

IMG_2773„Улажемо напоре да би заштитили грађане Требиња и стољетне платане. Стручњаци из Њемачке данас су обавили додатна испитивања пет платана у најлошијем стању, како би се у што краћем року предузеле мјере за рјешавање овог проблема“, навела је Ратковић.
Подсјећамо, требињски платани болују од тружели централних дијелова стабла, а од 16 испитаних у дрвореду у башти “Платана”, пет је у веома критичном стању, закључено је недавно на презентацији елабората „Анализа стања стабала платана у башти хотела ‘Платани’ са приједлогом могућих мјера“.
Елаборат је на захтјев Градске управе урадио стручни тим Истраживачко-развојног и пројектног центра „Шума Српске“ у сарадњи са стручњацима из Шумарских факултета у Бањалуци и Београду.
Извор: Радио Требиње /Д.М.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар