ПЕТРИЧЕВИЋ: Најреалније је да погон „Јумка“ буде отворен у Билећи!

  • Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић на састанку са предсједником Подручне Привредне коморе Душком Пантовићем.

ТРЕБИЊЕ, 23. ЈУЛА /СРНА/ – Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић на састанку са предсједником Подручне Привредне коморе Душком Пантовићем.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић изјавио је у Требињу да је покретање слободних индустријских зона велика шанса Републике Српске због њеног географског положаја, те да су оне значајне за привлачење инвеститора који ће имати производњу ослобођену плаћања ПДВ-а и царина.

Петричевић је навео да би прва слободна зона у Српској могла бити отворена до краја ове године и да очекује да ће привући значајан број инвеститора и отварање радних мјеста.

“Цијели процес је у току, припремају се елаборати, документација, инфраструктура. Реално је да можемо рећи да би до краја године могли имати ту прву слободну зону. Видјећемо да ли ће то бити прва пословна зона овдје у Требињу или у Братунцу јер и тамо постоји иницијатива”, рекао је Петричевић, новинарима након састанка са предсједником Подручне привредне коморе Требиње Душком Пантовићем и локалним привредницима.

Он је истакао да је циљ привлачење инвеститора у Херцеговину и Републику Српску управо кроз слободне зоне, додавши да град Требиње припрема и да ће поднијети потребну документацију према Министарству.

Он је истакао да то даје могућност и домаћим и страним инвеститорима да успјешније и конкурентније послују у тим зонама.

“Отварањем слободних зона обезбиједиће се нова радна мјеста, а познато је и да су плате запослених у слободним зонама много веће, што нам је и циљ да задржимо радну снагу и направимо привредни амбијент привлачан за инвеститоре”, рекао је Петричевић.

Он је као позитиван примјер навео слободну зоне Пирот у Србији, која је једна од најуспјешнијих.

“Обишли смо са привредницима ту слободну зону и користили смо њихова позитивна искуства која желимо да примијенимо и у Републици Српској”, рекао је Петричевић.

Он је навео да је на састанку у Требињу било ријечи и о проблемима које имају привредници у Херцеговини, истакавши да се из године у годину Влада Српске одобрава већа средства за подршку привредницима, прије свега, прерађивачкој индустрији, посебно за набавку нових технологије, што је кључно за одржавање позитивне привредне активности у Српској.

Он је најавио да би у Херцеговини ускоро могао бити отворен погон компаније “Јумко”, гдје би било запослено око 200 радника.

„Нисмо дефинисали град у Херцеговини у коме би могла бити отворена ова фабрика, наравно она локална заједница која буде пружила најбоље услове прије свега по питању обезбјеђења радне снаге имаће предност, у овом случају најреалније би то могло бити у Билећи”, рекао је Петричевић.

Пантовић је рекао да је са министром разговарано о томе како побољшати статус привредника из Требиња и Херцеговине, те да је циљ посјете министра да се лично увјери да су компаније које су добиле подстицаје ресорног министарства тај новац уложиле у развој и нове технологије.

“Разговарали смо и о подстицајима и промјени стопе пореза и доприноса да би се стимулисали привредници да пријаве све раднике и да станемо у крај сивој економији и `платама у коверти` и на томе ће се радити у сарадњи са ресорним министарством и широм пословном заједницом”, рекао је Пантовић.

Он је додао да је привреда главни фактор развоја и пунилац буџета како општинског, тако и републичког, те да сваке године расте буџет за подстицаје привреди што говори о јасној намјери министарства да пружи помоћ.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић ће током дана посјетити неколико предузећа у Херцеговини.

Извор:СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар