ПЕСНИЧЕ НАРОДЕ МОГ: Градска смотра рецитатора у Новосадском позоришту

  • Градска смотра рецитатора „Песниче народа мог“, коју организује Савез уметничког стваралаштва аматера Војводине у сарадњи с Клубом уметника „Бина” (КУБ), одржана је у Новосадском позоришту.

На смотри се представило 88 младих рецитатора у три узраста: млађи узраст (ученици од првог до четвртог разреда основне школе), средњи (ученици од петог до осмог разреда основне школе) и старији узраст (средњошколци и старији). Најбољих деветрецитатора из млађег и средњег узраста и најбољих дванаест из старијег узраста пласирало се на Зонску смотру рецитатора, која ће бити организована 4. и 5. априла у Бачу.

По речима председнице Клуба уметника „Бина” Драгане Младенов, идеја је да се млади мотивишу да се активно укључе у очување језика, у културу говора, поезију али и културу уопште.

– Смотра доприноси повећању информисаности младих о културним догађајима, подизању њихове свесности о важности неговања језика и културе и пружа прилику да се и сами прикључе културним дешавањима у граду, што је од изузетног значаја у времену када електронска комуникација заокупира пажњу и време – истакла је Драгана Младенов, напоменувши да рецитаторске смотре сваке године окупе више од 25.000 учесника широм Србије. – Клуб уметника „Бина“ је организација уметника и ентузијаста која ради већ девет година. Наша највећа жеља је да кроз уметност и активизам побољшамо квалитет свакодневног живота суграђана, да негујемо језик, културу и љубав према уметности.

Клуб је до сада организовао бројне наступе, представе, изложбе, радионице, манифестације и такмичења у рецитовању. Могу се похвалити успесима својих рецитатора на свим нивоима такмичења. У претходним годинама Клуб је изнедрио чак шест рецитатора који су представљали Нови Сад на Републичкој смотри рецитатора.

Градска смотра је, након школских смотри, други (општински) ниво такмичења свих младих рецитатора (основаца, средњошколаца, студената), која води пласманом ка зонском, покрајинском и републичком такмичењу у казивању поезије.
Правац Зонска смотра

Смотру млађег узраста отвориле су Анастасија Костић и Емилија Милутиновић из Пожаревца уз етно-песму „Месечина”, смотру средњег узраста је отворила петнаестогодишња Љубица Огњеновић, која је Србију представљала на Самиту младих лидера у Чикагу, док су смотру старијег узраста отворили млади музичари Школе тамбуре „Сава Вукосављев”, а у ревијалном делу представио се петогодишњи Лука Павловић из Дома културе у Шајкашу. Рецитатори млађег узраста који су се пласирали на Зонску смотру рецитатора која ће се наредног месеца одржати у Бачу су Криштоф Баба, Данило Брзак, Дуња Владисављевић, Ана Ганић, Невена Гњатовић, Добрила Јакшић, Стефан Јовановић, Лена Максић и Душан Млађеновић. Када је реч о ученицима од петог до осмог разреда, у виши ранг такмичења су се пласирали Атина Анакиев, Ана Андрић, Милош Искрин, Дуња Јосиповић, Теодора Капор, Тијана Лукић, Мина Никић, Јелена Рис и Ева Шрак, док су се међу старијим рецитаторима који ће се представити у Бачу нашли Теодора Војиновић, Томислав Јовановић, Анђела Кнежевић, Емилија Милутиновић, Нина Пејић, Миона Петровић, Лаура Радосављев, Вељко Сворцан, Никола Симић, Драгутин Синђелић, Јохана Хашка и Наташа Чегар.

С. К-ч
Извор: Dnevnik.rs

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар