ОТВОРЕНИ ДАНИ РС У СРБИЈИ: Окупљени око свете ријечи – слобода (ФОТО)

  •  Предсједник Репубике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас, отварајући у Београду манифестацију “Дана Српске у Србији”, да Србији и Српској не треба ново упознавање, него да потврде пријатељство и да покажу да су истинска браћа, која се окупљају око свете ријечи – слободе.

 

Додик је рекао да љубав и повезаност једног народа није успио да прекине ток историје, те нагласио да га за ову манифестацију везују велике емоције и да увијек долази са тремом да она буде што боља.

Он је истакао да вечерас одаје пошту прецима који су дали живот за слободу коју сада има српски народ у Србији и Српској.
Додик је подсјетио да је српски народ кроз историју водио тешке битке за слободу, да никада није одустајао, те да никада себично није чувао слободу само за себе, већ је несебично дијелио са другим народима и с њима желио да живи у миру и слози и гради такву будућност.

“Други тако нису мислили и зато смо изгубили заједничку земљу која не може да буде ништа друго него наш укупан српски национални пораз прошлог вијека. Зато је важно да данас имамо снажну Србију и снажну Републику Српску”, истакао је Додик.


Предсједник Додик је поручио да српски народ мора да буде свјестан снаге коју има и која није мала.

“Други покушавају да нам докажу да смо мали, недостојни властитих одлука о свом животу. Зато је важно да смо овдје у Србији, да вам покажемо колико је Република Српска ваша, али и да вам кажемо да је Србија наша и да је то јединство које се окупља око свете ријечи – слободе”, нагласио је Додик.

Он је нагласио да Српска нема ниједан проблем са другим народима, да жели да живи у миру, те подсјетио на страдања српског народа кроз историју.
Срби, како је рекао, немају потребу данас да се повуку пред иједним захтјевом на уштрб националних и државних интереса.

“Зато је важно да Србија успије…Србија је данас наш све већи понос. Српском народу је данас потребно да се окупи око наших државних и националних идеја, да завршимо послове које су нам у прошлости остављали незавршене, тврдећи да ми немамо право на оно што су они имали, правећи монолитне националне државе око нас, а нама тврдећи да само ми морамо да будемо у заједници”, рекао је Додик.


Он је подсјетио да је Српска протеклих година била суочена са сталним пристицима на њен субјективитет и аутономију, напомињући да је висок степен формалне аутономије добила Дејтонским споразумом, а што је резултат борбе српског народа под вођством Радована Караџића и војном управом генерала Ратка Младића, који су се борили за слободу српског народа и независну државу на том простору.

Дејтонски споразум, како је рекао, био је компромис по коме су Срби пристали да уђу у квази БиХ, коју су касније високи представници разграђивали, покушали да смање и ослабе Републику Српску и направе од ње празну љуштуру, али да се српски народ борио против тога.

Према његовим ријечима, српски народ се у том периоду дрзнуо да прави државу, коју прави и данас.

“Зато је наша борба била тешка, али смо увијек били загледани у Србију, увијек жељели да буде што већа и снажнија. Србија је данас незаобилазан фактор стабилности и миром на овим просторима, са својим потенцијалима је најјача и најмоћнија земља Балкана”, истакао је Додик.

Он је нагласио да Србија показује љубав према Републици Српској, те да је под вођством предсједника Александра Вучића и његове Владе помогла Српској да, између осталог, изгради неколико вртића, мост, помогла неколико насеља, изградњу болнице.

“Живјела Србија, живјела Република Српска, живио српски народ и нека живи наша Света Српска православна црква”, поручио је Додик.

Мирјанић: Манифестација показатељ добре сарадње Бањалуке и Београда

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је да су “Дани Српске у Србији” једна у низу манифестација током цијеле године које показују колико добро сарађују Република Српска и Србија у свим видовима друштвеног и економског развитка.
“То показују многи догађаји током цијеле године. Поготово тон томе даје свестрана сарадња двије владе. Недавно смо имали заједничку сједницу у Требињу и потврдили све што смо до сада радили и утврдили нове задатке за наредни период”, рекао је Мирјанић новинарима у Београду на свечаном отварању “Дана Српске у Србији”.

Он је истакао да се ради на јачању свестране сарадње Србије и Републике Српске на обострано задовољство и изразио наду да ће у наредном периоду бити још много ефеката те сарадње.

Вулин: Српска била и биће један од приоритета Србије

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је вечерас у Београду, поводом почетка манифестације “Дани Српске у Србији”, да је Република Српска била, јесте и биће један од приоритета Србије и да ће Србија увијек чинити све да Српска живи у миру и стабилности.
“Република Српска била је и биће један од спољнополитичких приоритета Србије, којој ће покушавати увек да помогне”, рекао је Вулин новинарима уочи отварања манифестације.

Он је нагласио да Српска треба да зна да што Србија буде снажнија, стабилнија и сигурнија, да ће и Српска исто тако бити снажнија, сигурнија и стабилнија.

“Једно без другог не иде”, рекао је Вулин, који је поновио да Србија више никада неће дозволити нове “Олује”, као ни било какве погроме ни нове Јасеновце.

Он истакао да Срби, без обзира гдје живе, јесу и морају да буду једно.

Према његовим ријечима, то говори српско поријекло, историја, култура, цивилизација, што намеће потребу да се српски народ избори за опстанак.

“Срби где год да живе, само ако су једно, могу да се надају да ће једном решити своје национално питање и да ће опстати у овом тешком и суровом свету за народе који нису превише бројни, али имају велику историју”, рекао је Вулин.

Ђокић: Продубљење веза за добро српског народа

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је вечерас у Београду да манифестација “Дани Српске у Србији” сваке године доприноси продубљењу односа и веза Републике Српске и Србије и унапређењу срадње у економији и другим пољима.
Ђокић је новинарима на свечаном отварању манифестације у “Комбанк” дворани рекао да она сваке године окупља угледне људе који су посвећени идеји сарадње Српске и Србије.

Он је навео да се манифестација ове године одржава у 19 градова Србије и доноси новине и унапређење, не само економске, него свеопште друштвене сарадње, прије свега културне и спортске.

“Оваквом манифестацијом само потврђујемо да радимо за добро свога народа и да не гледамо Дрину као границу, него као ријеку”, рекао је Ђокић.

Епископ Стефан: Српска да и даље буде најсветија српска земља

Викарни епископ патријарха српског Стефан је на отварању “Дана Српске у Србији” у Београду, пренио благослов Његове светости патријарха Иринеја и његове жеље да Република Српска и даље буде најсветија српска земља.
Обраћајући се окупљенима на отварању манифестације у Комбанк дворани, епископ Стефан је истакао да сада схвата да је Република Српска нешто најсветије што су Срби могли добити у несретном рату.

“Када је коначно 1995. године Република Српска међународно призната, сви ми рођени на територији данашње Федерације БиХ били смо јако ожалошћени јер смо изгубили све што је свето, од земље, града, села, куће, цркве, школе, па до гробова и успомена”, рекао је епископ Стефан.

У својству изасланика патријарха српског Иринеја, он је пренио његове благослове и жеље да Српска и даље буде најсветија српска земља.

“Само слободна и јака Република Српска је гарант мира на овим просторима. Увјеравам све људе да се не плаше Републике Српске, јер ту слободу желимо свима. Бог је дао слободу као дар свакоме човеку”, навео је епископ Стефан.

Он је додао да преноси увјерење патријарха Иринеја да је човјек који својом посвећеношћу и искуством, избором људи око себе, човјек који најбоље показује како се брани и јача Република Српска управо њем предсједник Милорад Додик.

“Нека и овај вечерашњи скуп послужи као подсјетник свима нама, ма где у свету живели, да нас светосавски завет обавезује да живимо у слози и миру са свима и да нам је васрсли Христос мера живљења”, навео је епископ Стефан.

Цицовић: Потреба за слогом, јединством и саборношћу српског народа

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је вечерас на свечаном отварању “Дана Српске у Србији” да се овом манифестацијом и ове године жели нагласити потреба за слогом, јединством и саборношћу српског народа, у којој се његује и чува српски језик и писмо, вјера и традиција.

“Свјесни смо и знамо да је сваки политички притисак на Републику Српску истовремено и притисак на Србију, не само као државу која је гарант Дејтонског споразума, него и као државу истог народа, српског народа, и зато желимо да и ове године нагласимо ту потребу за слогом, за јединством и саборношћу”, поручио је Цицовић на свечаности у Комбанк дворани у Београду.

Он је напоменуо да се велики притисци на Србију због Косова и Метохије осјећају и у Републици Српској – “како на политичкој сцени, тако и у души сваког нашег човјека”.

Цицовић је истакао да су “из те политике и из те наше душе” настали и програми које је Представништво организовало ове године – од Врања до Суботице и од Вршца до Лознице.

“Наша жеља је да овом манифестацијом на најбољи начин представимо привреду, науку, културу и умјетност Републике Српске. Та жеља сваке године пред нас ставља све веће и веће изазове: да од много понуђених програма изаберемо оне најбоље, оне који ће бити не само слика тренутног стања у овим областима у Републици Српској, него да истовремено покажу и колико је велика и снажна веза Српске и Србије”, рекао је Цицовић.

Директор Представништва Републике Српске пожелио је грађанима Србије да уживају у програмима манифестације.

Богат умјетнички програм 

Свечаном отварању манифестације “Дана Српске у Србији” у Комбанк дворани у Београду присуствовали су директор Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић, предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић, принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић, викарни епископ патријарха српског Иринеја Стефан, министри у владама Србије и Републике Српске, академици, као и представници Војске и полиције.

У умјетничком дијелу програма у Комбанк дворани, према сценарију и у режији Драгана Елчића, учествовали су Бора Дугић, Биљана Ђуровић, Небојша Дугалић, Дјечији хор “Изворник” – диригент Христијана Сандић, Хор Дечијег културног центра Београд – диригент Невена Ивановић, хор АКУД “Иво Лола Рибар” – диригент Милован Панчић, плесна група “Уна Сага Сербика” и Драгољуб Ђуричић и његови бубњари.

Дани Републике Српске у Србији трајаће до 8. септембра и имаће укупно 25 програма реализованих у 19 градова и општина у Србији у 35 извођења.


Током манифестације, Српску ће представити научне, културне и умјетничке институције, професионална и аматерска позоришта и групе, као и културно-умјетничка друштва, клубови и удружења, а наступиће и самостални умјетници, глумци и књижевници.

Предвиђено је да сутра буду одржани програми у Београду, Вршцу, Зрењанину, Смедеревској Паланци, Ужицу и Суботици, а у сриједу, 5. септембра, у Новом Саду, Сомбору, Врању, Инђији, Ужицу, Лозници, Крагујевцу, Аранђеловцу, Нишу и Београду.

У четвртак, 6. септембра, програми ће бити одржани у Београду, Суботици, Нишу, Аранђеловцу, Краљеву, Врњачкој Бањи, Лозници, Сечњу и Новом Саду, а у петак, 7. септембра, у Суботици, Крушевцу, Тополи и Београду.

У суботу, 8. септембра, програми ће бити одржани у Београду и у Суботици, гдје ће свечано бити затворена овогодишња манифестација.

СРНА
ФОТО: Трифко Ћоровић/Слободна Херцеговина

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар