Отворене понуде: Бира се најбоље решење за Херцеговачку Свету гору

  • У конаку на Херцеговачкој Грачаници у Требињу вечерас је отворено свих 25 понуда које су пристигле на конкурс за идејно архитектонско-урбанистичко рјешење уређења шире зоне овог комплекса, те оцијењено да је конкурс успио јер је велики број квалитетних идеја.

otvaranje-ponuda-crkvina-naslovna

 

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије је предсједник жирија кога још чине игуман манастира Тврдош отац Сава, еминентни професори са Београдског архитектонског факултета, представници града Требиња, Одјељења за урбанизам, те режисер Емир Кустурица, који ће сутра стићи у Требиње.

У жирију су и ктитор Херцеговачке Грачанице из Америке Бранко Тупањац, те Предраг Ристић из Београда, који су путем видео-линка пратили отварање понуда.

Декан Архитектонског факултета у Београду Владан Ђокић, који је и члан жирија, каже да се на основу првих прегледа може рећи да је ријеч о радовима са различитим концептима, да су аутори имали своју визију и веома добре приједлоге за уређење цијелог комплекса Хецеговачке Грачанице.

Ђокић каже да ће жири у року од три дана изабрати најбоље радове чија рјешења ће бити реализована, а од инвеститора – Епархије захумско-херцеговачке и приморске, која је расписала конкурс, зависиће да ли ће у обзир узети само једну понуду или ће то бити комбинација неколико најбољих.

“Ријеч је о међународном конкурсу, а идеја је да се урбанистички и архитектонски ријеши цијели простор на коме је планирана изградња комплекса духовне, културне, угоститељске и туристичке намјене”, каже Ђокић.

Жири је најавио да ће сутра вредновати радове, односно вршити елиминацију, а у суботу, 18. априла, изабрати најбоље понуде.
Раније је најављено да прослављени српски режисер Емир Кустурица планира да комплекс Херцеговачке Грачанице претвори у нову Свету Гору, а да Требиње, како је рекао, постане јединствен град у свијету.

На простору комплекса планирана је изградња хотела са 70 лежајева, рестораном, затвореним базеном, сауном и спа-центром, хостела са 120 лежајева, више стамбено-пословних и простора за администрацију и управу, те мултифункционалног објекта едукативне намјене за смјештај школе, факултета, академије или института.

Отворени простори комплекса биће архитектонски уређени трговима и пјешачким стазама, зеленим површинама, дрворедима, цвијећњацима, фонтанама и споменицима, а планирана је и изградња потребне инфраструктуре за посјетиоце, као што су паркинзи и јавни тоалет.
У конкурсу је препоручено да грађевине буду у духу медитеранске и херцеговачке архитектуре, али и у складу са модерним архитектонским изразом, са јасно дефинисаним односом према традиционалном градитељству средине, уз употребу традиционалних материјала као што су камен и дрво.
С обзиром на истакнуту позицију Црквине, од пројектаната је захтијевано да посебну пажњу посвете општем визуелном и естетском утиску, “силуети цијелог комплекса, односно будућим визурама и начинима сагледавања овог простора из различитих позиција из града и око њега”, али и “визурама и погледима са комплекса према граду”.

Најбоља рјешења биће награђена са по 9.000 КМ за прво, 5.000 КМ за друго, 3.000 КМ за треће мјесто, те два откупа са 1.500 КМ.
Извор: Радио Требиње/Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар