За “Херцеговачку Свету гору” 25 предложених рјешења

  • На конкурс за идејно архитектонско-урбанистичко рјешење уређења шире зоне комплекса Херцеговачке Грачанице на Црквини у Требињу којим је планирана изградња комплекса духовне, културне, угоститељске и туристичке намјене, до сада је пристигло 25 рјешања, потврђено је у Епархији захумско-херцеговачкој и приморској у Требињу.

800x4001

Извор: Срна

У Епархији, која је расписала конкурс, истичу да ће Комисија, коју чине еминентни стручњаци из области архитектуре, до краја априла отворити приспјеле радове и оцијенити три најбоља, те да очекују још радова са датумом слања до 30. марта, до када је трајао конкурс.
Раније је најављено да и режисер Емир Кустурица планира да комплекс Херцеговачке Грачанице претвори у нову Свету гору, а да Требиње, како је рекао, постане јединствен град у свијету.
Циљ конкурса је био боље физичко, функционално и обликовно повезивање простора са урбаним језгром Требиња, те оживљавање локације и увођење нових садржаја како духовних, тако и културних и туристичко‐угоститељских.

У тексту конкурса наведено је да су сви објекти осим храма, звоника, црквеног дома и продавнице предвиђени за уклањање, а на простору комплекса планирана је изградња хотела са 70 лежаја, рестораном, затвореним базеном, сауном и спа-центром, хостела са 120 лежаја, више стамбено-пословних и простора за администрацију и управу, те мултифункционалног објекта едукативне намјене, за смјештај школе, факултета, академије или института.

Отворени простори комплекса биће архитектонски уређени трговима и пјешачким стазама, зеленим површинама, дрворедима, цвијећњацима, фонтанама и споменицима, а планирана је и изградња потребне инфраструктуре за посјетиоце, као што су паркинзи и јавни тоалет.
У конкурсу је препоручено да обликовање грађевина буде “у духу медитеранске и херцеговачке архитектуре, али и у складу са модерним архитектонским изразом, са јасно дефинисаним односом према традиционалном градитељству средине”, те да се “посебно очекује употреба традиционалних материјала, као што су камен и дрво”.

С обзиром на истакнуту позицију Црквине, од пројектаната је захтијевано да посебно пажњу посвете “општем визуелном и естетском утиску, силуети” цијелог комплекса, односно “будућим визурама и начинима сагледавања овог простора из различитих позиција из града и око њега”, али и “визурама и погледима са комплекса према граду”.

Најбоља рјешења биће награђена са по 9.000 КМ за прво, 5.000 КМ за друго и 3.000 КМ за треће мјесто.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар