Слободна Херцеговина » За “Херцеговачку Свету гору” 25 предложених рјешења

За “Херцеговачку Свету гору” 25 предложених рјешења

  • На конкурс за идејно архитектонско-урбанистичко рјешење уређења шире зоне комплекса Херцеговачке Грачанице на Црквини у Требињу којим је планирана изградња комплекса духовне, културне, угоститељске и туристичке намјене, до сада је пристигло 25 рјешања, потврђено је у Епархији захумско-херцеговачкој и приморској у Требињу.

800x4001

Извор: Срна

У Епархији, која је расписала конкурс, истичу да ће Комисија, коју чине еминентни стручњаци из области архитектуре, до краја априла отворити приспјеле радове и оцијенити три најбоља, те да очекују још радова са датумом слања до 30. марта, до када је трајао конкурс.
Раније је најављено да и режисер Емир Кустурица планира да комплекс Херцеговачке Грачанице претвори у нову Свету гору, а да Требиње, како је рекао, постане јединствен град у свијету.
Циљ конкурса је био боље физичко, функционално и обликовно повезивање простора са урбаним језгром Требиња, те оживљавање локације и увођење нових садржаја како духовних, тако и културних и туристичко‐угоститељских.

У тексту конкурса наведено је да су сви објекти осим храма, звоника, црквеног дома и продавнице предвиђени за уклањање, а на простору комплекса планирана је изградња хотела са 70 лежаја, рестораном, затвореним базеном, сауном и спа-центром, хостела са 120 лежаја, више стамбено-пословних и простора за администрацију и управу, те мултифункционалног објекта едукативне намјене, за смјештај школе, факултета, академије или института.

Отворени простори комплекса биће архитектонски уређени трговима и пјешачким стазама, зеленим површинама, дрворедима, цвијећњацима, фонтанама и споменицима, а планирана је и изградња потребне инфраструктуре за посјетиоце, као што су паркинзи и јавни тоалет.
У конкурсу је препоручено да обликовање грађевина буде “у духу медитеранске и херцеговачке архитектуре, али и у складу са модерним архитектонским изразом, са јасно дефинисаним односом према традиционалном градитељству средине”, те да се “посебно очекује употреба традиционалних материјала, као што су камен и дрво”.

С обзиром на истакнуту позицију Црквине, од пројектаната је захтијевано да посебно пажњу посвете “општем визуелном и естетском утиску, силуети” цијелог комплекса, односно “будућим визурама и начинима сагледавања овог простора из различитих позиција из града и око њега”, али и “визурама и погледима са комплекса према граду”.

Најбоља рјешења биће награђена са по 9.000 КМ за прво, 5.000 КМ за друго и 3.000 КМ за треће мјесто.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина