ОКК „Херцеговац“: Влада РС се залаже за самоодрживост “билећких кумова”!

  • На редакцијски мејл стигло је отворено писмо ОКК Херцеговац из Билеће које је потписао председник овог клуба Зоран Вукајловић

zoran
Из писма издвајамо:

Разлог наших, напријед наведених захтјева је немогућност или нехтијење Владе РС да поступи у складу са Уставом РС, обезбиједи примјену Закона о спорту у Кошаркашком савезу РС, обезбиједи рад на терену републичких спортских инспектора, усвоји јасан и прецизан правилник о изнајмљивању школских фискултурних сала, обезбиједи примјену Закона о спорту на нивоу локалне самоуправе и створи услове за институционално функционисање спорта у Републици Српској.

Наиме, Влада РС је изашла из својих Уставних овлаштења и легализовала “паралелни“ Закон о спорту (који није прошао процедуру у Народној скупштини РС), легализовала “паралелне“ високошколске установе за школовање кошаркашких спортских стручњака, те врши опструкцију рада републичких спортских инспектора. Истовремено, легализовала је рекетирање спортских клубова од стране локалних моћника и постала главни кривац у процесу претварања кошаркашких спортских клубова у родбинско-ортачка удружења у којима дјеца и омладина служе само као параван за прање новца од стране локалних функционера, криминалаца и директора јавних предузећа.

За све, напријед поменуте квалификације имамо аргументоване доказе који су садржани у нашем допису Народној скупштини, дана 01.07.2014. године, а који смо већ доставили нашим уваженим народним посланицима.

Овим путем желимо да Вас обавијестимо да је наш, Омладински кошаркашки клуб “Херцеговац“ из Билеће уписан у јединствени регистар удружења и фондација код Основног суда у Требињу, дана 30.11.2010. године. Оснивачи клуба су кошаркашки спортски стручњаци, бивши кошаркаши и љубитељи кошарке у Билећи.

ОКК „Херцеговац“ је испунио све, законом прописане услове за суфинансирање из буџета за спорт општине Билећа. Медјутим, то се није догодило, а разлог су криминалне радње које се догађају у финансирању спортских клубова у Билећи. Одговорно тврдимо да се у Билећи сви спортски клубови налазе под контролом три човјека. Обједињујући фактори поменуте тројке су криминал, кумовска веза и блискост са политичким функционерима, а основна дјелатност им је прибављање финансијске користи из средстава која се из буџета за спорт општине Билећа и јавних предузећа електро-енергетског сектора издвајају за финансирање спортских клубова у Билећи. За самоодрживост “билећких кумова“ свесрдно се залаже и Влада РС онемогућавањем рада спортских инспектора на терену.

Комплетно писмо можете видети овде

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар