Обиљежене 23 године од страдања Срба из Јабуке

  • Паљењем свијећа и полагањем цвијећа на фочанском гробљу Божовац данас су обиљежене 23 године од стравичног страдања 43 српска цивила из Јабуке, некадашње фочанске мјесне заједнице која је Дејтонским мировним споразумом припала Федерацији БиХ.

Polaganje_vijenaca_kod_spomenika_stradalim_Srbima_iz_Jabuke-340243cc

Припадници муслиманске војске 23. јула 1992. године у освит зоре напали су 11 села Јабуке, палећи и убијајући све пред собом.

Масакрирана су 43 цивила, међу којима и старци, жене и дјеца, а најмлађа жртва је тринаестогодишњи дјечак Ново Елез.

Минирана је и до темеља порушена православна Црква Преображења Господњег, а попаљене су све куће и помоћни објекти.

Љубиша Симовић је преживио јабучки погром, али каже да и данас сања ужасне сцене сакупљања мртвих, међу којима је био и његов осамдесетогодишњи отац.

„Наше комшије, предвођене Расимом Халилагићем, тадашњим командантом те бригаде у Јабуци, починиле су овај злочин“, рекао је Симовић.

Он је нагласио да не може да схвати да за то нико није одговарао.

„Да ли су мали Ново Елез или старице Милка Ковач, која је имала деведесет година и била непокретна, и слијепа Зорка Симовић, које су запаљене, били за нешто криви или су убијени зато што су Срби?“, упитао је Симовић и додао да су многим жртвама одсјечене главе.

Јабучани су огорчени радом правосудних институција Републике Српске и БиХ које, упркос бројним свједочењима, нису подигле оптужнице. Они истичу да су изјаве давали тужилаштвима у Требињу и Сарајеву, али без ефекта.

„Људи су побијени на својим кућним праговима, нису гинули негдје по туђим селима, али Суд и Тужилаштво БиХ не предузимају ништа“, рекао је Ранко Капуран, коме је у Јабуци убијен брат, а и он је био тешко рањен.

Након Дејтонског мировног споразума Јабука је припала ФБиХ, па су преостали мјештани своје мртве са мјесног гробља пренијели на градско гробље у Фочи, када је и дефинитивно угашен живот Срба у овој мјесној заједници.

Извор: Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар