ОБИЉЕЖЕН ДАН ГАТАЧКЕ БРИГАДЕ: Сачували српски барјак на ратном путу дугом 2.500 километара

  • Јуче, 7. августа 2019. године, у присуству великог броја грађана, у Гацку је обиљежен Дан Гатачке бригаде.

Свечаност је почела парастосом у новом храму Свете Тројице, гдје се пригодном бесједом обратио свештеник Миодраг Вртикапа.

Затим су породице погинулих бораца, борци и остали грађани посјетили Спомен собу, у којој се налазе фотографије страдалих  бораца Гатачке бригаде, ратне фотографије, одликовања, захвалнице и признања, као и бисте барјактара Гатачке бригаде и великих гатачких витезова, страдалих близанаца Милана и Душана Тепавчевића.

Свечаност је настављена испред новог споменика погинулим борцима Гатачке бригаде – Круне гатачким јунацима, која већ годину дана краси градски центар.

Породицама погинулих бораца, борцима и грађанима, испред споменика се обратио начелник општине Милан Радмиловић:  “ Ево нас и данас на обиљежавању дана једне велике и славне бригаде из једног великог и славног времена. Овај споменик дијеле људи и њихови потомци, и не само они, него и сви Гачани треба  да посвете сјећању на велико дјело бораца наше бригаде. Стварни борци, стварни чувари Републике Српске су борци Војске РС, код нас у Херцеговини Херцеговачки корпус и у њему једна од најбољих бригада, Гатачка бригада.

Предсједник Борачке организације Гацко, Милисав Копривица, нагласио је да посебну захвалност дугујемо онима који су презрели страх и смрт, онима који су у темеље Републике Српске узидали своје животе.

На централни споменик, цвијеће су положиле породице погинулих бораца, представници Општине Гацко, Борачке организације Гацко, Рудника и Термоелектране Гацко, као и представници борачких организација из Требиња, Билеће и Невесиња, Трећи одред специјалне бригаде полиције и представници Завичајног удружења Гачана у Београду.

У предузећу „Југопревоз Гацко“ откривена је спомен плоча четворици радника који су погинули у посљедњем рату: Тому Миловићу, Ранку Милошевићу, Вукадину Вуколићу и Рељи Копривици.

Како су истакли организатори, обиљежавање Дана бригаде представљало је најбољу прилику да се сјетимо оних који не само да бијаху добри борци, него и узорни радници.

Свечаност је завршена у Дому културе, премијерним приказивањем мултимедијалног пројекта „Ратни пут  Гатачке бригаде 1992 – 1995“ који су приредили Борачка организација Гацко и ратни командант бригаде,  мајор Синиша Бољановић.

По ријечима Синише Бољановића и Слоба Илића, током читавог рата, ниједан борац Гатачке бригаде, жив или мртав,  није пао у непријатељске руке, нити је бригада изгубила милиметар територије, а прешла је ратни пут од 2.500 километара.

Њихово витешко држање, јуначко ратовање, чојско поступање, мушку одважност и спремност на жртву, из које се родила Република Српска, никада не смијемо предати забораву, јер њима, страдалим витезовима отаџбинског рата дугујемо своју слободу.

„Круном побједе свете  на земљи овјенчани
Слободо памти како за тебе гину Гачани.“

 

Раде Црногорац

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: ОБИЉЕЖЕН ДАН ГАТАЧКЕ БРИГАДЕ: Сачували српски барјак на ратном путу дугом 2.500 километара

Оставите коментар