У Невесињу обиљежен дан формирања Друге лаке бригаде

  • Поменом погинулим борцима и полагањем цвијећа на Спомен обиљежје на Гвозду у Невесињу је данас обиљежен Дан формирања Друге лаке пјешадијске бригаде Војске РС. Бивши саборци су евоцирали успомене на ратне дане и судбоносне битке у којима су погинула 174 припадника ове војне формације.

druga laka 1

У Цркви Вазнесења Господњег одржан је помен за све погинуле и умрле борце из отаџбинског рата, а након тога бивши саборци положили су цвијеће на Централно спомен обиљежје бораца Херцеговине на Гвозду.

Друга лака пјешадијска бригада током рата имала је зону одговорности од око 70 километара, од Живањског дола до Љубине на коњичко – невесињском ратишту.

Израсла је из Првог одреда српске територијалне одбране који је формиран од мјештана Борака и околних села и добровољца који су прискочили у помоћ прогнаном српском становништву из Коњица. Први командант Одреда пуковник Душан Вукоје каже да је до првог окршаја дошло већ 17. априла у рејону Борака. Подсјећа да је Одред претеча Друге лаке бригаде која је у састав Херцеговачког корпуса ушла 12. јула 1992. године.

– Бригада је држала тежак терен у неправилном борбеном распореду, али је читавог рата била на висини задатка – истакао је Вукоје. Он је нагласио да је бригада по својој полној и старосној структури била јединствена у Херцеговачком корпусу, пошто је у њеном саставу било 250 жена и велики број голобрадих младића, али и људи у позној животној доби.

Дејтон је избрисао зону одговорности Друге лаке бригаде, али успомене на ову специфичну војну формацију не блиједе. Припадник бригаде Жарко Граховац каже да су са мало војске често водили велике битке.

– У великој бици на Главатичеву 1994. године непријатељ је био десет пута бројнији, али ипак није остварио намјере – присјетио се Граховац.

Ратни војни инвалид Вујадин Шмркић сматра да су Срби из Коњица велике жртве минулог рата.

– Бивши борци су у рату остали без кућа, а сада у миру су без посла и било чије бриге – указује Шмркић.

Невесиње је поносно што је имало двије ратне бригаде, истичу у Општинској борачкој организацији. Предсједник Одбора ратних војних инвалида Војин Гушић наглашава да је Невесиње било ослонац за Невесињску, али и Другу лаку бригаду.

– Велика је част присјетити се наших храбрих сабораца из обје бригаде и ми ћемо то чинити и убудуће – истакао је Гушић.

Извор: Радио Невесиње / Д. Граховац

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар