Изборна скупштина Удружења Невесињаца у Београду: Љубомир Бабић нови предсједник

  • Дана 5. децембра 2015. године одржана је Изборна скупштина Удружења Невесињаца у Београду. Ово је четврти пут да се бира руководство Удружења од како је у априлу 2009. године обновљен његов рад. Захваљујући добрим односима заснованим на побратимству општине Вождовац и Невесиња, Скупштина је одржана у сали ове београдске општине.

IMG_3914

Скупштином је предсједавало Радно предсједништво на челу са досадашњим предсједником Здравком Радуловић, а помагали су јој Слободан Аћимовић и Милосав Зечевић.

Скупштини је поднесен извјештај о раду Извршног и Надзорног одбора.

IMG_3919

У име Извршног одбора извјештај о двогодишњем раду поднио је досадашњи предсједник Зоран Јањић. Он је најприје предочио услове у којима је радило Удружење, од којих се посебно истичу економска криза, политички и други притисци на Републику Српску и испољавање исламског тероризма у Српској, посебно у току 2015. године.

Говорећи о конкретним активностима, истакао је да је Удружење реализовало више значајних задатака, међу којима су најважнији: Невесињско сијело, организовање наградног путовања у Србију за најбоље ученике Основне школе Ристо Пророковић из Невесиња и служење парастоса за погинуле борце Отаџбинског рата. Поред тога, на достојан начин обиљежене су значајне годишњице – сто година од почетка Великог рата и 140 година од почетка устанка Невесињска пушка, даровали смо књиге за библиотеку у Невесињу, исказали солидарност за пострадале у поплавама 2014. године, учествовали у заједничким активностима осталих завичајних удружења из Херцеговине у Србији…

“Наше активности су пратили и у њима учествовали предсједници влада, народни посланици, великодостојници наше Цркве, професори универзитета, генерали и високи официри војске, истакнути драмски умјетници, угледни привредници…О нашим активностима извјештавали су најугледнији медији, а путем учешћа у најгледанијим ТВ емисијама за нас су сазнали милиони људи“, закључио је Јањић.

IMG_3934

У име Надзорног одбора извјештај је поднио Боро Мишељић. Он је истакао да је Удружење пословало по предвиђеним законским одредбама и да за све ставке оствареног прихода и расхода у прилогу завршних рачуна постоје одговарајуће књиговодствене исправе. Све то, као и чињеница да је тренутно стање на рачуну Удружења знатно веће него прије двије године говори о домаћинском пословању Удружења, закључио је Мишељић.

IMG_3931

Извјештај о раду Извршног и Надзорног одбора Скупштина је прихватила једногласно.

Једна од тачака Дневног реда била је и измјена Статута Удружења. Наиме, у актуелном Статуту није предвиђена област која дефинише признања Удружења. Предлог за уређење те области, у име Извршног одбора поднио је Ђорђо Нинчић, а једино признање које ће Удружење додјељивати правним и физичким лицима за допринос у раду Удружења јесте Захвалница и њу ће додјељивати Извршни одбор. И овај предлог једногласно је прихваћен.

Након тога прешло се на избор органа Удружења за наредни двогодишњи период. Пошто је за припрему ове тачке, у смислу персоналних рјешења, правовремено формирана Радна група, њен предсједник Жарко Самарџић саопштио је да се за предсједника Скупштине предлаже Љубомир Бабић, а за потпредсједника Здравка Радуловић.

По предлогу, Извршни одбор сачињавали би: Душан Миловић, Александар – Ацо Гутић, Наташа Глигорић, Горан Аћимовић, Благоје Милинић, Недељко – Мишо Бјелица, Ђорђо Нинчић, Трифко – Трипо Брењо и Младен Шиповац, а Надзорни одбор Жарко Самарџић, предсједник, Зоран Иваниш, члан и Вукашин Драговић, члан.

Пошто није било примједби, прешло се на гласање и предлог је једногласно прихваћен.

Затим је дата пауза у току које је Извршни одбор одржао своју прву сједницу на којој је за предсједника изабрао Благоја Милинића, за потпредсједника Недељка – Миша Бјелицу, а за секретара Наташу Глигорић.

У име новоизабраних органа Скупштини се обратио Љубомир Бабић. Он се захвалио свима на указаном повјерењу и исказао очекивање да ће Удружење и у наредном периоду радити по већ уходаним и провјереним начинима и методама рада. Истакао је да је охрабрујуће то што овој скупштини присуствује и значајан број младих људи и жена и очекивање да ће их бити још више.

IMG_3936

На крају је досадашњи предсједник Скупштине Здравка Радуловић у неколико бираних ријечи дала своје виђење Удружења.

“Наше Удружење чине честити људи са добрим намјерама и то је, поред велике љубави за наш завичај, основни мотив за моје ангажовање на овом послу. Рад на извршавању великог броја задатака захтијева предан и одговоран рад, сваког појединог члана и групе као цјелине. Но, руководити оваквим удружењем представља изузетну привилегију и част, која се појединцу или групи људи не указује често у животу. У том смислу очекујем да ће се и у времену пред нама очувати и проширити добар глас овог вриједног удружења“, нагласила је Радуловић.

IMG_3928

Тако је завршена још једна, а започела нова етапа у раду Удружења Невесињаца у Београду. Судећи по кохезији оснивачког језгра и по интересовању и пристизању нових чланова, за очекивати је да ће оно још дуго и успјешно испуњавати своју основну мисију – његовање и развијање традиционалних вриједности нашег завичаја. Многаја љета!!!

текст:  З.Ј.
Фото: Сретен Јаковљевић
извор: Слободна Херцеговина / Удружење Невесињаца у Београду

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар