НЕВЕСИЊЕ: Постхумно одликована 22 борца

  • Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић уручио је данас у Невесињу медаље заслуга за народ за 22 погинула борца из источне Херцеговине и долине Неретве, које је постхумно одликовао предсједник Републике Српске Милорад Додик.

nev 03
Одликовања су уручена поводом Митровдана – крсне славе Борачке организације Републике Српске и Дана општине Невесиње и као знак сјећања на митровданске битке 1992. и 1994. године.
Тим поводом у Невесињу је данас почела дводневна манифестација у оквиру које ће бити одржано више свечаности које организују Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, Борачка организација Републике Српске и општина Невесиње.
Генерал Савчић истакао је у свом обраћању да остаје нијем пред достојанством породица погинулих.
„Поставља се питање да ли смо као нација урадили све да се одужимо породицама погинулих. Брига о породицама погинулих је питање будућности. Ако добро водимо бригу о породицама погинулих, то је најбоља порука за све који би се нашли у сличним ситуацијама у будућности, а да Бог да да то не буде“, рекао је Савчић.
Он је додао да се Борачка организација опредијелила да сви погинули саборци буду одликовани. „Нисмо испунили све обавезе. Тешко је погледати у очи породицама и знати да се није урадило што је требало“, навео је Савчић.
Он је нагласио да не постоји материјална вриједност која може замијенити жртве, али да су одликовања дио слободарске традиције и додао да ће одликовања имати и материјалну вриједност, те да ће се моћи остварити накнаде.
Савчић је рекао да је на ђелу разједињавање Борачке организације, наглашавајући да је јединствена Борачка организација у интересу Републике Српске.
Предсједник Борачке организације Невесиња Обрад Граховац рекао је да породице погинулих на овом подручју не траже скоро ништа, али да се често питају да ли је борба била узалудна.
Начелник општине Невесиње Момчило шиљеговић подсјетио је да је Невесиње имало велика страдања и да су 100 километара фронта бранили борци из Невесиња, долине Неретве, али и Билеће и Друга лака пјешадијска бригада са Борака.
„Они су одбранили Невесиње и Републику Српску“, нагласио је Шиљеговић, изражавајући наду да ће доћи боља времена и да ће бити исправљене све неправде према породицама погинулих и борцима.
У име породица одликованих погинулих бораца обратио се Жељко Вујовић из Билеће који је рекао да одликовања долазе са великим закашњењем.
Мајка погинулог борца Драгиња шулетић рекла је да је њен син био прва жртва из Невесиња и да јој одликовање пуно значи. „Ране и данас исто боле, али ја сам поносна мајка. Тужно је што ово признање стиже тек сада, али је донекле утјеха да наши синови нису заборављени“, додала је Шулетићева.

извор: Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар