Муке љубињских узгајивача дувана

  •  И ове године узгајивачи дувана из Љубиња суочавају се са великим проблемима пошто се болест која напада дуван и даље шири. Једину помоћ љубински пољопривредници имају од локалне власти, док са републичког нивоа у широком луку заобилазе овај херцеговачки градић.

duvan
Скоро свако домаћинство у општини Љубиње бави се узгојом дувана, али већ четврту годину заредом болест која напада њихове саднице љубинским изгајивачима дувана прави огромну штету. Данило Пецељ посадио је 6.000 стабљика „високог Херцеговца“, а како каже ако 40 одсто од тога преживи био би итекако задовољан.
“Мањи засади су болесни од ових већих можда нешто и буде. Треба га окопати па шта год буде”, каже Данило Пецељ, узгајивач дувана из Љубиња.
“Ове године према нашој процјени већ преко 50 одсто биљака је потпуно заражено. Значи горњи дио поља око 90 одсто дуваништа је потпуно заражено тако да ће ту бити врло ниски приноси и квалитет дувана. То значи много јер су људи велики број домаћинстава сади дуван у Љубињу и претежно су то фамилије гдје нема нико запослен и ове године ће врло тешко изаћи на крај с овим тако да ће бити врло тешкој ситуацији да преживе ову годину” каже Драгољуб Сорајић, шеф одсјека за привреду општине Љубиње
Тешку ситуацију љубинских пољопривредника једино разумије локална управа, која је прошле године из свог скромног буџета од око милион и по марака, издвојила 73 хиљаде за помоћ. На другој страни републичка власт у сваком погледу окренула је леђа Љубињу, каже начелник општине Веско Будинчић.
“Оно што имамо помоћ од Владе јесте да што више шаљу полицајаца и осталих да гањају људе који преживљавају од тога дувана па то носе по пијацама и онда долазе да их хапсе по кућама и пластеницима. То нам је помоћ коју добијамо од Владе, а што се тиче осталог тај дуван који је овдје фактор преживљавања нема третман у министарству пољопривреде, нема у Влади и ја сугеришем да треба тражити замјенске културе” изјавио је начелник Општине Љубиње Веско Будинчић.
Он каже да ће и ове године општина помоћи узгајивачима дувана у складу са својим могућностима.
Извор: БНТВ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар